Kalifornija će plaćati svakom ko testom dokaže da se ne drogira?

Predlog zakona je u proceduri i iza njega stoje i demokrate i republikanci: svaki stanovnik Kalifornije  koji na odredjeno vreme testom dokaže da je čist od opijata dobiće od države odredjeni podsticaj ili sumu novca.

Kako informaciju AP prenosi MarketWatch, prethodno treba da se razjasni da li federalni zakon dozvoljava da se u te svrhe koristi novac poreskih obveznika iz programa Medicaid, zdravstvenog osiguranja za siromašne koje u Kaliforniji obuhvata 14 miliona ljudi.

Nagradjivanje za svaki negativan test na droge već godinama primenjuje federalna američka vlada sa vojnim veteranima i istraživanja, tvrdi se u tekstu, pokazuju da je to jedan od najefikasnijih načina da ljudi, bar tokom trajanja programa, prestanu da koriste droge kao što je kokain i metamfetamin, protiv kojih nema farmaceutskog tretmana.

Za nekoliko negativnih testova, obično na svakih 12 nedelja, može se, po ovom programu, dobiti nekoliko stotina dolara.

Ukoliko bi zakon bio usvojen, Kaliforniju bi učešće u programu svakih 1000 testiranih koštalo 286 000 dolara, dok njen ukupni budžet iznosi 262 milijarde dolara.

Broj smrti od predoziranja u Kaliforniji je izmedju 2010. i 2019.godine učetvorostručen, a za prvih 9 meseci 2020.godine u odnosu na isti period 2019.godine povećan je za 42 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com