Kap krvi za 1.300 evra bez rizika otkriva genetske greške

Dileme nisu samo finansijske, pa nemački Bundestag nije u četvrtak doneo odluku o tome da li će zdravstvene kase plaćati testove krvi, kojima se lako i bez svakog rizika kod nerodjenog deteta otkrivaju takozvane trizomije, na primer Daunov sindrom.

Test je na raspolaganju medicini još od 2012. godine. Staje 1300 evra. Njime se uspešno posle 10 nedelje trudnoće testiranjem krvi majke testira i krv deteta na postojanje umesto normalno dva, tri ista hromozoma. Najčešće se radi o trizomiji hromozoma 21 poznatijih kao Daunov sindrom.

Do istog se rezultata može doći i testiranjem plodove vode, ali taj metod nije za trudnoću bezbedan, neretko može izazvati pobačaj ili prevremeni porodjaj. Testiranje ovom metodom zdravstvene kase plaćaju.Kosta 1200 evra.

Većina poslanika u nemačkom parlamentu smatrala je nepravednim da bezbedan test bude dostupan samo onima koji mogu posebno da plate. Neki su kao kompromisno finansijsko rešenje predlagali da zdravstvene kase test krvi plaćaju majkama čija se trudnoća smatra rizičnom.

Bilo je, medjutim, poslanika koji su strahovali da laka dostupnost testa može biti povod za nešto što se zove selekcija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com