Kina objasnila zašto je uništavala rane uzorke koronavirusa

Kina je potvrdila optužbe američke administracije da je u decembru 2019. godine uništavala prve uzorke koronavirusa, ali ne s namerom prikrivanja nego da bi se izbegao „rizik za biološku sigurnost“.

Kako prenosi South China Morning Post, Lui Fengfeng, predstavnik Kineske nacionalne komisije za zdravstvo na brifingu u Pekingu je rekao da je dat nalog samo neautorizovanim laboratorijama da uzorke unište „kako bi se izbegao rizik za biološku sigurnost laboratorija i sprečila sekundarna katastrofa koju bi izazvao neidentifikovani patogen“.

On je insistirao da to nije učinjeno da bi se uzorci sakrili od drugih zemalja, nego isključivo iz razloga biosigurnosti.

“Ono što tvrde pojedini američki zvaničnici izvučeno je iz konteksta s namerom da izazove zabunu”, rekao je Lui.

Posle prvog izveštaja o pojavi u Vuhanu bolesti sličnoj preumoniji, objasnio je Lui, “profesionalni instituti nacionalnog nivoa” radili su na tome da se identifikuje patogen koji je izaziva.

“Na osnovu sveobuhvatnih istraživanja i mišljenja eksperata, odlučili smo da privremeno patogen koji je izazvao pneumoniju klasifikujemo u Klasu II – visoko zarazan – uz koju idu zahtevi biološke sigurnosti pri prikupljanju, transportu i eksperimentisanju sa uzorcima i njihovom uništavanju”, rekao je Lui a prenosi South China Morning Post.

On je dodao da je to u skladu sa standardnom kineskom praksom za postupanje sa visoko zaraznim uzorcima, koju ne mogu sprovoditi laboratorije koje tim zahtevima ne odgovaraju.

Pred ovogodišnju Generalnu skupštinu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) raste
pritisak na Kinu da dozvoli nezavisnu istragu o tome kako je nastao virus, koji je na glavu postavio ceo svet.

Na čelu tih pritisaka su SAD, koje su medju državama najviše pogodjenim tim virusom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com