Ko će Americi uvesti sankcije: SAD imaju najveće zalihe hemijskog oružja

Ako bi negde trebalo izvršiti inspekciju zaliha hemijskog oružja, onda bi to trebalo učiniti u SAD, čije su zalihe hemijskog oružja najveće na svetu, saopštio je Interfaksu izvor u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Taj izvor tvrdi da od Rusije niko nije zahtevao inspekciju ruskih hemijskih objekata čime je Moskva demantovala današnje optužbe iz Vašingtona.

Sem toga, rekao je izvor u MIP Rusije, sve hemijsko oružje u Rusiji „uništeno je u zadanom roku, čak i pre roka – u oktobru prošle godine“.

A SAD, koje su obećale da će uništiti svoj hemijski arsenal do aprila 2017. godine „do danas ne mogu da kažu tačan rok do koga će taj proces okončati“.

Danas su SAD objavile da će u novembru Rusiji uvesti posebno oštar paket sankcija jer posle incidenta u Solsberiju Rusija nije dozvolila inspekciju svojih zaliha hemijskog oružja niti je dala lako proverljive dokaze da to oružje ubuduće neće koristiti.

Moskva je ove nedelje optužila američku vojsku da je u sirijskoj provinciji Dejr el Zor koristila zabranjene fosforne bombe, Pentagon je saopštio da o tome nema informacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com