Ko će proizvoditi, a ko prevoziti vakcinu protiv Covid-19

Prema izjavi koju je za DPA dao Peter Gerber, šef Lufthansa Cargo, tenderi za posao prevoza vakcine protiv Covid-19 do lokacija širom sveta već su  u toku.

Lufthanza se nada da će joj pripasti ozbiljan deo tog posla s obzirom da će se, kako se s velikom verovatnoćom pretpostavlja u toj vesti, najveće količine vakcine proizvoditi u centralnoj Evropi, ali i s obzirom na činjenicu da aerodrom Frankfurt već ima i potrebnu infrastrukturu i potrebno iskustvo za čuvanja i transport tako osetljivog tereta.

Reklamirajući prednosti Lufthanze, DPA se poziva na operatora aerodroma Frankfurt kompaniju Fraport i tvrdi da na tom saobraćajnom čvorištu već postoji 14.000 m2 prostora s regulisanom temperaturom, a najvećim delom upravlja upravo Lufthanza.

Preko aerodroma Frankfurt je prošle godine prevezeno 120.000 tona vakcina, lekova i drugih farmaceutskih proizvoda, što je činilo samo 6% prevezenog tereta, prenosi vest DPA finanzen.net.

Kako je o vikendu objavljeno, američka avio-kompanija United Airlines u petak je počela transport vakcine kompanija BioNTech/Pfizer iz Brisela do Čikaga. Koliko je zasad poznato, ta vakcina zahteva jedinstvene temperaturne uslove od minus 70 stepeni.

Ostale vakcine, čije se ispitivanje nalazi u završnim fazama, manje su zahtevne. Vakcina kompanije Moderna i vakcina kompanije Johnson&Johnson zahtevaju temperaturu ne ispod minus 20, dok se vakcina britansko-švedske kompanije AstraZeneka može čuvati i transportovati na temperaturi običnog frižidera.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško je neki dan saopštio da ruska vakcina Sputnjuk V ima dve verzije: jednu koja zahteva temperaturu između minus 18 i minus 20 stepeni i drugu koja zahteva temperaturu od oko minus 8 stepeni.

S obzirom da su kapaciteti za proizvodnju vakcine protiv Covid-19 u svetu, u odnosu na ogromne potrebe, veoma ograničeni, tu će se bitka voditi u suprotnom smeru.

Koliko je poznato, najveće kapacitete ima indijski Institut za serume, milijardu doza godišnje, i sa tom kompanijom je već potpisano više ugovora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com