Ko je kupio, a ko dobio kineske vakcine: Srbija naručila 8 miliona doza

Kinesko izdanje Global Times objavilo je spisak država, koje su kupile ili dobile na poklon neku od tri vakcine protiv Covid-19 proizvedene i registrovane u Kini.

Izdanje se poziva na medijske izveštaje.

Što se tiče vakcine Sinopharm, koja je u upotrebi u Srbiji, Global Times navodi da je Srbija ugovorila kupovinu 8 miliona doza te vakcine, da joj je dosad, kao što i mi znamo, isporučeno 1,5 milion doza. Srbija nije dobila nijednu vakcinu na poklon.

Kao što su Ekonomske Vesti već pisale, firma Sinopharm, deo China National Biotec Group Company-a (CNBG), razvila je dve vakcine protiv Covid-19: jedna se proizvodi u pogonu u Pekingu, a druga u pogonu u Vuhanu. Prva vakcina je odobrena za upotrebu u Kini i još najmanje 14 država, a druga u Kini i UAE, prema podacima tima McGill univerziteta.

Prema podacima Global Times-a, Kina je napravila ugovore o prodaji najmanje 105.550.000 doza obe vakcine Sinopharm, dok je 1,8 miliona te vakcine poklon.

Centralna kineska televizija (CCTV) je javila da je dosad distribuirano 43 miliona doza vakcina Sinopharm, od čega 34 miliona u Kini.

Prema prikazu Global Times, najviše vakcina kompanije Sinopharm naručio je Egipat, 40 miliona doza, a isporučeno mu je 50.000.

Sledi Peru sa naručenih 38 miliona doza i isporučenih 300.000 doza.

Maroko je naručio 10 miliona doza, isporučeno mu je 500.000.

Posle Srbije sa naručenih 8 miliona, Madjarska je naručila 5 miliona doza, isporučeno joj je 550.000 doza.

UAE su naručili 3 miliona, koliko im je i isporučeno, a Pakistan 1,2 miliona.

Ostale zemlje su naručile simbolične količine.

Kina je sledećim državama poklonila i isporučila vakcinu Sinopharm : Pakistanu (500 000),Kambodzi (600 000), Laosu (300 000), Zimbabveu (200 000), Sejšelima (50 000).

Razvoj vakcine Sinopharm, koja je proizvedena u pogonu u Pekingu, a kojom su vakcinisani gradjani Srbije, rezultat je medjunarodnih napora.

Evo koje su sve institucije u tom razvoju učestvovale, a prema izveštaju McGill Univerziteta : Abu Dhabi Health Service Company, Beijing Institute of Biological Products, Beijing Institut of Biological Products Co. Ltd, China National Biotec Group Company Limited, G42 Health Care Company, Henan Provincial Center for Disease Control and Prevention, Laboratorio Elea Phoenix SA, Shaikh Khalifa Medical City Dialysis Center, Sinopharm, Universidad National Mayor de San Marcos, Universidad Peruana Cayetano Heredia, Wuhan Institute of Biological Products Co. Ltd.

Treća faza ispitivanja ove vakcine obavlja se kroz četiri ispitivanja : u Bahreinu, Egiptu, Jordanu i UAE, u UAE, u Peruu, i u Argentini.

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Ko je kupio, a ko dobio kineske vakcine: Srbija naručila 8 miliona doza

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com