Ko je prvi proizveo Sputnjik V van Rusije?

Prema izveštaju Kremlja, u petak su gotovo istovremeno, ali prvo Vera Stoiljković direktorka beogradskog Instituta Torlak, a zatim Figejras, predsednik argentinske grupe Laboratories Richmond, pritiskom na dugme označili početak proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji i Argentini.

Dogadjaju su u online formatu prisustvovali predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Argentine Alberto Fernandes, direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev, a sve se odigralo na fonu online konferencije 30 investitora iz 17 država i 25 medjunarodnih farmaceutskih kompanija iz 14 država, koji saradjuju s Ruskim fondom za direktne investicije.

„Znam da Ruski fond za direktne investicije već ima sklopljene sporazume o proizvodnji Sputnjik V sa više od deset država”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je vakcinisan jednom od ruskih vakcina protiv Covid-19, ali nije obnarodovao kojom.

„Velikodušno prenošenje znanja i tehnologije, koje je Srbija dobila prva van granica Rusije, od današnjeg dana će imati konkretan rezultat – proizvodnju Sputnjika V u Srbiji”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će“ humanost predsednika Putina i celog ruskog naroda pomoći Srbiji da transformiše institut Torlak u medjunarodni regionalni centar za proizvodnju visokokvalitetnih vakcina“.

Na sajtu Vlade Srbije je navedeno da je direktorka Torlaka rekla da će u prvom periodu od 4-6 meseci biti proizvedeno 4 miliona doza, a da se očekuje da prva doza iz Torlaka dodje do punktova za vakcinaciju za desetak dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vakcinisan je kineskom vakcinom Sinopharm.

„Argentina je prva država u Latinskoj Americi, koja je odobrila vakcinu Sputnjik V i druga na svetu”, rekao je argentinski predsednik Alberto Fernadez.

„Prošlo je manje od pola godine otkako  je prva vakcina stigla u Argentinu iz Rusije i Argentina će biti prva država u svetu, koja počinje s proizvodnjom te vakcine”, rekao je predsednik argentinskog proizvodjača Laboratorios Richmond Figejras i dodao da se nada da će taj proizvodjač do kraja 2021. godine podići proizvodnju na 100 miliona doza godišnje, a kad bude gotova započeta visokomoderna nova fabrika on se nada godišnjoj proizvodnji od 500 miliona doza.

Argentinski predsednik Alberto Fernadez vakcinisan je vakcinom Sputnjik V, ali se nedavno ipak zarazio, kako se vidi, sa ipak srećnim ishodom.

„To je zaista prvo u Latinskoj Americi započinjanje proizvodnje vakcine Sputnjik V”, rekao je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev i odmah reč dao predsedniku Saveta direktora indijske kompanije  Hetero.

On je rekao da je ta kompanija u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije preuzela tehnologiju i već počela komercijalnu proizvodnju vakcine Sputnjik V.

Dakle, kome su Rusi prvo preneli tehnologiju za proizvodnju Sputnjik V?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com