Ko se pogubio: Bilo je nervnog otrova BZ ili samo simptoma

Moskva je razdragana od sreće što se američka ambasadorka pri UN Niki Hejli „nešto pogubila“, kako se izrazila američka administracija, pa za ponedeljak 16. april najavila nove sankcije Rusiji, koje predsednik Donald Tramp zasad ne planira, ali pogubio se, izgleda, i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Mark-Majkl Blum, šef laboratorije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i šef grupe koja je u Velikoj Britaniji uzimala uzorke u slučaju Skripalj demantovao je danas da je ta organizacija prikrila laboratorijske nalaze iz švajcarskog Špica prema kojima su Sergej i Julija Skripalj otrovani nervnim gasom BZ.

„Supstanca BZ, koja se pominje u javnoj izjavi, nalazila se u kontrolnim uzorcima, koje je pripremila laboratorija Organizacije za zabranu hemijskog oružja, u saglasnosti s postupkom kontrole karakteristika. Ti uzorci nisu imali ništa zajedničko s uzorcima koje je sakupila grupa eksperata Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Solsberiju“, rekao je Blum i dodao da ta Organizacija više neće odgovarati na javne kritike svoga rada, te da je ona sigurna u nezavisnost i solidnost svojih laboratorija.

Ovu izjavu Bluma uredno su preneli i ruski mediji. U nekima od njih se, medjutim, sad tvrdi da ministar Lavrov nije rekao da je nadjen nervni otrov BZ nego da su kod Skripalja konstantovani simptomi koji mogu poticati jedino od upotrebe BZ.

To, medjutim, nije tačno. Ruski ministar Sergej Lavrov je najpre, a prema verziji objavljenoj u ruskim medijima, rekao sledeće:

„Ta laboratorija u kojoj, ubedjen sam, rade profesionalci i naučnici koji čuvaju svoju reputaciju, došla je do sledećih rezultata: kao rezultat sprovedene ekspertize u uzorcima su pronadjeni tragovi toksične hemikalije BZ i njenih prekurzora, koji su u vezi s hemijskim oružjem druge kategorije prema Konvenciji o zabrani hemijskog oružja. BZ je nervno- paralitička supstanca, koja privremeno izbacuje čoveka iz stroja. Psihotični efekat se dostiže 30-60 minuta po upotrebi i traje do četiri dana“, rekao je Lavrov.

U intervjuu BBC-u Lavrov je svoju tvrdnju dopunio: švajcarska laboratorija je pronašla visoku koncentraciju A-234 (novičok) ali i BZ.

„Mi smo Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, kojoj verujemo, uputili molbu da nam potvrdi ili demantuje činjenicu da je uz A-234, švajcarska laboratorija u uzorcima našla i BZ. Sada čekamo odgovor od Organizacije za zabranu hemijskog oružja, kojoj bezuslovno verujemo. Ali, kako se kaže: veruj, ali proveravaj“, rekao je Lavrov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com