Korigovali se: Pfizer vakcina protiv Covid-19 efikasna 95%

Nemačka kompanija BioNTech i američka kompanija Pfizer danas su korigovali prvobitno saopšteni rezultat treće faze ispitivanja svoje vakcine BNT162b2 protiv Covid-19: prvobitna efikasnost vakcine od 90% danas je podignuta na 95%.

Vakcina je, tvrde u svom saopštenju dve kompanije na koje se poziva CNBC, podjednako efikasna među svim starosnim grupama, rasama i nacionalnostima. Sem što je u starijoj populaciji efikasna 94%.

Pošto su Pfizer i BioNTech saopštili da je efikasnost njihove vakcine 90%, ruski Istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej saopštio je, takodje na osnovu prethodnih rezultata treće faze ispitivanja, da je njegova vakcina Sputnjik V efikasna 92%.

A onda je prekjuče američka kompanija Moderna poentirala: treća faza ispitivanja je pokazala da je njena vakcina protiv Covid-19 efikasna 94,5% i još, da joj je, za razliku od vakcine BioNTech/Pfizer koja zahteva temperaturu od minus 70 stepeni, za transport sasvim odgovarajuća temperatura običnog frižidera od minus 2 do minus 7 stepeni. Na toj temperaturi može da ostane 30 dana.

Nijedna kompanija nije rezultate svog ispitivanja objavila na propisan način u relevantnom naučnom časopisu uz nezavisnu reviziju podataka. U svim slučajevima se radi o običnim saopštenjima za štampu.

Prema podacima Svetske zdravstvene u svetu se u završnoj fazi nalazi 48 vakcina protiv Covid-19, a 10 je okončalo treću fazu ispitivanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com