Koronavirus: Velika gužva oko jeftinog leka protiv malarije

Dok u Francuskoj ne prestaje pregrejana rasprava oko uporne tvrdnje marsejskog mikrobiologa Didje Raua da protivmalarijski lek hlorokin u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom daje dobre rezultate u lečenju koronavirusa, u Moskvi je razrađen protokol za lečenje antimalarijskim lekom meflohin.

Pošto je njegovo prvo istraživanje na 24 pacijenta sasečeno, izmedju ostalog, i zbog malog uzorka, dr Rau je objavio rezultate novog istraživanja na 80 pacijenata koji, tvrdi on, efikasnost lečenja hidroxyhlorokinom poznatim i kao plakenil, potvrđuju.

U Francuskoj se oko tvrdnji profesora Raua vodi ogromna rasprava tim pre što je firma Sanofi ponudila, ukoliko su tvrdnje profesora Didje Raua tačne, da u kratkom roku proizvede veću količinu leka i to jeftino!

“Imamo na zalihama 350.000 kutija što je doza za 350 000 pacijenata”, izjavio je direktor Sanofi Francuska Olivije Božilo.

Sanofi tvrdi da mesečno može da proizvede i nekoliko miliona kutija tog leka, a posebno je indikativno da je od prošle nedelje francuskim bolnicama odobreno da ga koriste u lečenju, ali samo najtežih slučajeva COVID-19, piše francuski list Figaro.

Rau rezultate svoga istraživanja nije objavio na propisan način ni u jednom relevantnom medicinskom časopisu, što im je jedna od ozbiljnih mana. Protivnici tvrde da njegovo istraživanje nije sagledalo i sporedne moguće štetne posledice tretmana koronavirusa hlorokinom.

Tek, on je objavio da je pomenutu kombinaciji lekova koristio za tretman 80 pacijenata obolelih od koronavirusa: 65 su izašli iz bolnice nakon manje od 5 dana, jedan 74-godišnji pacijent je još u intenzivnoj nezi, a jedan 86-godišnji pacijent je umro.

Skeptici u Francuskoj tvrde da je takav odnos i inače budući da većina ljudi koronavirus prodje s blagim simptomima.

Dok se Francuzi lome iz Moskve je stigla nova vest koja potvrdjuje da nekog vraga u lekovima protuv malarije ima.

Naučno proizvodni centar „Farmazaštita“ u okviru Federalne medikobioloske agencije (FMBA) Rusije razradio je protokol lečenja koronavirusa uz pomoć leka od malarije meflohina, preneo je ruski list Vedomosti saopštenje tog Centra.

FMBA je državna institucija i tvrdi da je istraživanja obavila rukovodeći se preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Na čelu mu je bivša ruska ministarka zdravlja Veronika Skvorcova. Ona je izjavila da preparat meflohin obezbeđuje efikasno lečenje koronavirusa različitog stepena težine.

Novi protokol lečenja sad bi trebalo u svoje metodološke preporuke da uključi Ministarstvo zdravlja Rusije, a FMBA sada radi na protokolu profilaktike koronavirusa uz pomoć maflohina,navodi se u saopstenju.

Da podsetimo FMBA je nedavno najavio da bi vakcinu protiv koronavirusa mogao da ima za 11 meseci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com