Kuda ćemo moći da putujemo s kineskom vakcinom?

Tačno se još ne zna ni koliko dugo postojeće vakcine štite od Covid-19, a neki gradjani Srbije ozbiljno brinu kuda će moći da putuju ukoliko se vakcinišu kineskom ili ruskom vakcinom. U percepciju vakcina sankcije su već ugradjene.

Kineski ministar inostranih poslova Van I objavio je da je kineskom vakcinom stanovništvo vakcinisano u 112 država plus Kina i pozvao strane partnere na pregovore o uzajamnom priznanju vakcinisanja.

Prema podacima Svetskog saveta za turizam, kineski turisti u inostranstvu su 2016. godine potrošili 261,1 milijardu dolara, što je više nego američki i nemački turisti zajedno i predstavlja više od petine ukupne potrošnje stranih turista u svetu.

Ta je potrošnja od te godine samo rasla. Od nje su najviše  profitirale Severna Amerika, Evropska unija i Severo-istočna Azija.

Svetski turizam se od udara koji mu je nanela korona bez kineskih turista ne može oporaviti.

Taj udarac je tako snažan da je, prema oceni Svetske turističke organizacija, svetski turizam možda bacio 30 godina unazad u 1990. godinu. Dolasci stranih turista 2020. godine su širom sveta smanjeni za 70-75%, ili za milijardu dolazaka.

Ali da li će ovi razumni ekonomski razlozi biti presudni pri odlučivanju o tome da li da kineske vakcine uključe u korpu vakcina, recimo, eventualnog Covid-pasoša Evropske unije?

Trenutni izgledi da  Evropska unija uvede evropske Covid-pasoše i njihovim vlasnicima omogući slobodno kretanje unutar EU su pola-pola.

Pored ostalih problema, EU će pre toga imati da reši problem (zasad) stanovnika Madjarske i Slovačke, koji su vakcinisani kineskom ili ruskom vakcinom.

Razumni ekonomski razlozi već su ozbiljno potisnuti  inoviranom evro-atlantskom spoljno-političkom strategijom u odnosu na Rusuju i Kinu kojoj je ključni stav politika odlučnog zadržavanja ove dve države kao neophodan uslov da SAD ostanu vodeća politička, ekonomska i vojna sila u svetu.

Budući da se u političkim istupima i medijskim komentarima agresivno Rusija i Kina optužuju da svoje vakcine protiv Covid-19 koriste kao geopolitičko oružje, nije malo verovatno da vakcinisani kineskom ili ruskom vakcinom budu diskruminisani u evropskom režimu Covid-pasoša.

Od država za koje bi mogli da budu zainteresovani turisti iz Srbije, neku od četiri kineske vakcine odobrile su Turska, Egipat  Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Madjarska, a rusku Crna Gora, Egipat.

Prema podacima, koji su saopšteni u nedelju 6.marta, kineskom vakcinom se vakcinisalo 729 000 gradjana Srbije, a ruskom 103 257.

Srbija je obezbedila, prema navodima predsednika Aleksandra Vučića, 4 miliona doza kineske i 2 miliona doza ruske vakcine, što znači da će oko tri miliona gradjana potencijalno moći sebi da postavlja pitanje s početka ovog teksta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com