Da li je moguće : Ko je Lončaru zabranio autopsiju umrlih od Covid-19?

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da u Srbiji nije izvršena nijedna obdukcija umrlih od Covid-19 jer su Svetska zdravstvena organizacija i struka to najstrože zabranile!

Baš tako je Lončar citiran na sajtu Vlade Srbije.

Medjutim, istina je da se, na primer, u Rusiji vrši autopsija SVIH preminulih od Covid-19 ili pod sumnjom da su preminuli od te infekcije, a u Nemačkoj udruženja patologa protestuju što se ne vrši više tih obdukcija!

Potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova decembra 2020.godine je izjavila da obdukcije preminulih od infektivnih bolesti propisuje zakon i rodjaci mogu da je ne dozvole samo iz jednog razloga.

„Kod nas se u celoj državi vrši 100% obdukcija, isključujući neke slučajeve iz religioznih razloga. Ali ako se radi o infektivnoj bolesti – a koronavirus spada u posebno opasne infektivne bolesti, u tom slučaju se obdukcija vrši 100%,. rekla je Golikova, za ruske medije.

Tokom prošle godine Institut za sudsku medicinu Univerzitetske klinike Hamburg – Ependorf uradio je 735 obdukcija, 618 se ticalo umrlih od Covid-19.

U avgustu 2020.godine, Savezno udruženje nemačkih patologa je na konferenciji za štampu objavilo rezultate ankete obavljene u 68 instituta za patologiju. Na osnovu 150 autopsija zaključeno je da je  većina umrlih od Covid-19 imalo druge bolesti, ali tri četvrtine njih je umrlo od Covid-19 infekcije, ne od prethodnih bolesti.

Patolozi u nemačkoj pokrajini Meklenburg Forpomern protestovali su zbog malog broja obdukcija umrlih od Covid-19 ističući da se bez obdukcije ne može utvrditi ni tačan uzrok smrti ni pravilno odrediti terapija budućih obolelih.

Komitet za autopsiju Udruzenja američkih patologa (College of American Pathologists) saopštio je krajem prošle godine da  „odlučno podržava izvođenje autopsija“ i podvlači da njihov značaj raste kad su u pitanju takve infektivne bolesti kakav je koronavirus jer obezbedjuju dragocene informacije o psihopatologiji bolesti  što „sigurno odredjuje terapiju i pomaže onima koji su direktno angažovani oko pacijenata“.

Taj Komitet u opširnom uputstvu, podvlači svest o riziku i poziva na poštovanje najmanje onih mera zaštite medicinskog osoblja, koje u autopsijama učestvuje, a koje je objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti(www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance – postmortem-specimens. htlm)

Agence Sience Press je još sredinom prošle godine objavila da se pojavila fake news prema kojoj je Svetska zdravstvena organizacija zabranila autopsije preminulih od Covid-19. Ta agencija upućuje na zvanične stranice Svetske zdravstvene organizacije (WHO Guidance) kako bi tu vest demantovala i još dodaje da, uostalom, SZO autopsije ne može ni da zabrani, ali ni da naredi.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com