Makron odlučio : Vakcinacija obavezna!

Čim je francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak uveče, devet meseci pred predsedničke izbore u Francuskoj, objavio niz radikalnih mera za sprečavanje četvrtog talasa obolevanja od Covid-19, 926 000 Francuza se prijavilo za vakcinaviju čime je oboren dosadašnji francuski rekord, saopštila je platforma Doctolib.

Svi zaposleni u medicinskim ustanovama i domovima za stare u Francuskoj dobili su  rok do 15.septembra 2021.godine da se vakcinišu protiv Covid-19 u suprotnom će im kontakt s pacijentima biti onemogućen upućivanjem na neplaćeni odmor, po isteku koga i dalje nevakcinisanim sledi otkaz.

Od 4 miliona ljudi na koje se odnosi ova odluka, koju na vanrednom zasedanju od 21.jula treba da potvrdi francuski parlament, 1,5 milion još nije dobilo ni jednu dozu vakcine protiv Covid-19.

Kako je, posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, saopštio francuski predsednik Emanuel Makron u svom osmom po redu televizijskom nastupu od izbijanja epidemije Covid-19, od 21.jula se u Francuskoj uvode sanitarni pasoši, kao potvrde da je njihov vlasnik ili vakcinisan ili sveže negativno testiran na Covid-19.

Bez tog pasoša, kako prenose francuski mediji, od 21.juna niko stariji od 12 godina neće moći da udje u institucije za zabavu ili institucije kulture, kao što su bioskop i pozorište.

A od 1.avgusta, bez tog pasoša se neće moći u kafiće, restorane, trgovačke centre, u avion, voz, autobuse na dužim linijama, ni u medicinske institucije.

PCR test od jeseni neće biti dostupan besplatno sem za osobe kod kojih za to postoji medicinsko opravdanje.

U Francuskoj, koja ima oko 66 miliona stanovnika, do 12.jula je bar jednu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo njih 35 550 645, a kompletno je vakcinisano 26 838 600 Francuza.

Prema podacima Džon Hopkins univerziteta do 12.jula u Francuskoj je Covid-19 prebolelo 5,88 miliona ljudi, a umrlo je od posledica te infekcije njih 111 500.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com