Medico International: Gejt fondacija sve više oblikuje Svetsku zdravstvenu organizaciju

Ukoliko SAD stvarno prekinu finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO), njen pojedinačno najveći finansijer postaće privatna Bil i Melinde Gejts fondacija.

Medico International, organizacija koja je 90-tih godina dobila Nobelovu nagradu za mir za svoju kampanju protiv nagaznih mina, oštro je neki dan protestovala jer je SZO već sada previše zavisna od slučajnih dobrovoljnih uplata koje sve više oblikuju njen rad. Bil i Melinde Gejts fondacija.

Te su uplate vezane za pojedine programe i teme, pa o tome koje će programe i teme u prvi plan stavljati SZO sve više odlučuju finansijeri a sve manje najvažnija organizacija Ujedinjenih nacija.

Svetsku zdravstvenu organizaciju je u ovaj opasno zavisan položaj dovela njena opasno velika podfinansiranost, tvrdi Medico International i navodi dva primera neposredno u vezi sa aktuelnom pandemijom Covid-19.

“Posle epidemije ebole pri SZO osnovani Contingency Emergency Fund trebalo je da u svakom trenutku raspolaže sa 100 miliona dolara kako bi brzo mogao da deluje. Ali iz njega je tokom aktuelne krize moglo da bude mobilisano samo 9 miliona dolara. A Covid-19 Solidarity Response Fund, koji je SZO osnovala početkom februara za pomoć državama globalnog Juga i u koji je trebalo da bude sakupljeno 675 miliona dolara, mesec dana kasnije je raspolagao sa 1,2 miliona. Ipak početkom aprila Fond je raspolagao sa 400 miliona evra”, navodi Medico International u svojoj analizi i poredi te sume s hiljadama milijardi koje države Evrope i SAD mobilišu za zaštitu svojih kompanija i gradjana od korona – krize.

Dakle, SZO je sve više zavisna od privatnih finansijera i donacija koje je dovode u više nego jasan sukob interesa. Evo ko sve, sem Gejts fondacije finansira SZO:

pc_total_contributions

Kao što se vidi dominiraju farmaceutske kompanije, pa se s pravom stalno iznova postavlja pitanje konflikta interesa.

“Gejts fondacija tretira zdravlje s medicinsko-tehničkog stanovišta. Takav pristup potkopava široko razumevanje globalnog zdravlja koje uzima u obzir socijalne i političke uslove, izmedju ostalog pristup čistoj vodi, obrazovanje medicinskog personala i sprečavanje bolesti, koje nastaju pogrešnom ishranom i još mnogo toga. U Framework for Engagement with Non States Actors krije se opasnost da bi kompanije i fondacije mogle da, izgrade nedopušten uticaj. Gejts fondacija je u medjuvremenu od SZO dobila status ‘zvaničnog odnosa’. Njen uticaj vidi ka strukturnom konfliktu interesa u SZO”, tvrdi Medico International.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com