Medju 638 umrlih i lekar koji je ukazao na epidemiju

Ukupno je od koronavirusa obolelo 31.180 ljudi, a broj smrtnih slučajeva u epidemiji koronavirusa u Kini je porastao na 638. Medju njima je i lekar koji je prvi alarmirao javnost i kolege na pojavu bolesti, prenose svetski mediji vest koju je zvanično potvrdila bolnica u Vuhanu.

Svi svetski mediji velike priče posvećuju slučaju za koji hoće da se kaže da je specifično kineski: oftalmolog Zi Wenliang (34) 30. decembra je prvi obavestio javnost da se u bolnici u Vuhanu nalazi sedam osoba sa simptomima sličnim SARS-u, 1. januara priveden je zbog širenja lažnih vesti i uznemiravanja javnosti, 12. januara je i sam hospitalizovan, a 20. januara su kineske vlasti priznale da je bio u pravu.

Na vest o smrti doktora, Zi Wenliang, Kinezi su na društvenim mrežama bukvalno poludeli od ogorčenja i prozivki vlasti. Ove poslednje se, javlja nemački javni servis, odmah dogovorile uklanjanjem najostrijih komentara. A zatim je predsednik Kine Si Djinping naložio formiranje komisije, koja će da ispita šta se dogodilo. Vrh Kine je neki dan ocenio da reakcija na pojavu virusa nije bila adekvatna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com