Mere za gradjane: Stariji od 70 godina da uopšte ne izlaze iz kuće

Prema Uredbi o vanrednom stanju, koje je uvedeno 15. marta uveče za gradjane Srbije, propisane su, prema tekstu objavljenom na sajtu Vlade Srbije, sledeće mere:

Gradjani: samoizolacija – bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe.

Izuzeci: kada se ide u prodavnicu, apoteku, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća.

Preporuka za lica starija od 70 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mladji članovi porodice.

Ranije 15. marta Vlada je za starije sugrađane dala sledeće preporuke:

„Često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.

Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće.

Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, proverenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući  fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta. Prilikom kijanja i kašljanja, pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga.

Ukoliko je neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko usta. Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mladja osoba iz vašeg okruženja „.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com