Ministar zdravlja: Lekovi kojima je lečen Tramp i za Nemce

Danas je u Berlinu saopšteno da će dva leka, korišćena u lečenju američkog predsednika Donalda Trampa, ubuduće biti korišćena i u lečenju Nemaca inficiranih novim koronavirusom, prenosi finanzen.net.

Kako su saopštili šefica Infektološkog odeljenja Univerzitetske klinike Gisen Suzane Harold i nemački ministar Jens Špan, eksperimentalni koktel antitela kompanije Regeneron, koji treba da spreči prodor virusa u ćelije, neće biti primenjivan, ali se sve čini da se to još neodobreno sredstvo dovede do kliničkih ispitivanja (u Nemačkoj).

Biće, medjutim, primenjivan remdesivir, koji blokira enzim potreban za širenje virusa, i kortizonski preparat dexamethasone, koji smanjuje zapaljenske procese.

Evropska komisija je juče objavila da će potpisati novi ugovor s američkom firmom Gilead o povećanim isporukama medikamenta Veklury, koji se bazira na remdesiviru. Prvi ugovor potpisan jula 2020. godine obezbedjivao je količine remdesivira dovoljne za tretman 30.000 pacijenata.

Takva odluka je doneta iako je ranije saopšteno da je Agencija za lekove EU odlučila da nastavi monitoring efekata ovog leka, a s obzirom da su kod nekih pacijenata, koji su lek primali, registrovana oštećenja bubrega.

Zanimljivo, politički protivnici američkog predsednika Donalda Trampa, potpomognuti komentarima nekih medicinskih stručnjaka, dovode u pitanje njegovu moć za donošenje odluka upravo zbog korišćenja kortizonskog preparata dexamethasone u njegovom lečenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com