Nauka potvrdila: Ko kasno leže, rano umire?

Kristen Knutsen, profesorka neurologije na Northwestern University Feinberg School of Medicine i Malkolm fon Šnac, profesor na University Surey, utvrdili su da je rizik od rane smrti kod noćobdija za 10% veći nego kod ranoranilaca.

Oni su analizirali podatke za 433.268 osoba starih izmedju 38 i 73 godine iz Biobanke Ujedinjenog kraljevstva i rezultate svog istraživanja objavili 12. aprila u reviji Chronobiologie International.

Prateći podatke o ovoj grupi osoba za period od 6,5 godina, Knutsen i Šnac su utvrdili da je rizik obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i psihičkih poremećaja veći kod ljudi koji kasno ležu i kasno ustaju nego onih koji rano leži i rano ustaju.

Dvoje profesora smatraju da uzrok dugog bdenja može biti genetski ili uslovljen načinom života i da bi u svakom individualnom slučaju trebalo utvrditi o kom se uzroku radi.

Ukoliko je uzrok genetski i povezan s prirodnim bioritmom, smatraju oni, poslodavci bi noćobdijama trebalo da omoguće fleksibilnije radno vreme, jer nedostatak sna je već ranije registrovan kao uzročnik povećanog obolevanja od niza bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com