Ne pre američkih izbora: Pfizer će o efikasnosti svoje vakcine reći za 7 dana

Da li je vakcina protiv Covid-19 nemačke firme BioNTech i američke kompanije Pfizer efikasna znaće se za 5 do 7 dana, izjavio je šef kompanije Pfizer Albert Bourla, a prenosi Biznis insajder.

On je neki dan najavio da će kompanija do kraja oktobra znati da li je vakcina efikasna, a u trećoj nedelji novembra i da li je sigurna.

Bourla je, međutim, danas izjavio da još nije počela prva analiza podataka treće faze kliničkih ispitivanja vakcine.

„Obično je potrebno pet do sedam dana da nezavisna komisija naučnika završi analizu i ocenu tih podataka“, rekao je Bourla na predstavljanju rezultata kompanije za treći kvartal 2020. godine.

To znači da se pre 3. novembra, kada se održavaju američki predsednički izbori, neće znati da li Amerika ima svoju prvu vakcinu ili ne!

Ali, kako izveštava AFP, i ako se efikasnost vakcine neće znati pre američkih predsedničkih izbora, još postoji šansa da Pfizer, u skladu sa ugovorom s američkom vladom, do kraja 2020. godine isporuči 40 miliona doza, a do marta 2021. godine još 100 miliona, rekao je Bourla. Sve to, ukoliko se vakcina potvrdi kao efikasna i sigurna i dobije odobrenje FDA.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je neki dan najavio da bi Srbija za dva – tri dana mogla da potpiše ugovor o nabavci baš ove vakcine, a da bi do marta sledeće godine trebalo da stigne 350.000 doza, koliko je otprilike potrebno da budu vakcinisani zdravstveni radnici, policija i vojska.

Niko nije sumnjao u politički kontekst, kad je nedavno iznenada na konferenciji za štampu demokratska predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Palosi osula paljbu po britanskim kriterijumima za odobravanje vakcine za hitnu upotrebu.

U očiglednom strahu da bi vakcina Univerziteta Oksford i britansko-švedske kompanije AstraZenek mogla po proceduri za hitnu upotrebu da bude odobrena pre američkih predsedničkih izbora, Pelosi je pozvala da „ljudi budu oprezni“ sa tom vakcinom, koja je u tom trenutku bila najizglednija zapadna vakcina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com