Nemačka apotekarka podnela tužbu: Traži da joj BioNTech isporuči 195 vakcina protiv Covid-19

Jedna apotekarka iz Kelna tužila je sad već svetski poznatu firmu BioNTech Manufacturing GmbH iz Majnca jer je odbila da njenoj apoteci isporuči 195 vakcina BNT162b2 za sumu od 14 .000 evra i tako je  onemogućila da svojim klijentima isporuči vakcinu koja spasava život i doprinese narodnom zdravlju, što joj je zadatak.

Pripremno ročište održava se u četvrtak u Sudu u Majncu, koji tužbu nije odbacio kao neosnovanu.

Kako piše Frankfurter algemajne cajtung, apotekarka je angažovala advokatsku kancelariju Hocker čiji advokat Kristijan Konrad je tužbu napisao na 24 strane.

U toj tužbi se navodi da firma BioNTech u Nemačkoj ima dominantan položaj na tržištu vakcina protiv Covid-19 i da je zato dužna da na svaku narudžbu pozitivno odgovori čak i ako to ne želi.

Takodje se ističe da nijednim zakonom nije propisano da država ima prednost u nabavci vakcine.

Kako piše FAZ, tokom pripremnog ročišta će se od tužioca tražiti da predoči kako će obezbediti uslove za držanje vakcine BNT162b2 (Pfizer/BioNTech), s obzirom na zahtevanu temperaturu od 70 stepeni.

U okviru spora će bez sumnje biti otvoreno i pitanje grupa prioriteta za vakcinisanje, koje je svojim ukazom odredio nemački ministar zdravlja Jens Špan, a za pretpostaviti je da je ta odluka ipak bila na parlamentu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com