Nemačka: Bez hrabrosti za vraćanje nekih prava vakcinisanima

Nemačka vlada i predstavnici 16 nemačkih pokrajina nisu danas imali hrabrosti da odobre ukidanje nekih epidemioloških ograničenja za dosad 7,2 odsto (5.960.000) revakcinisanih gradjana Nemačke – recimo odlazak kod frizera bez obaveznog negativnog testa na Covid-19.

Sa sastanka od koga se uzalud očekivalo da izjednači kompletno vakcinisane s onima koji su Covid-19 preboleli i onima koji imaju negativni test na Covid-19, stigla je samo informacija da će o tome biti odlučeno krajem maja.

Krajem maja će, naime, biti završeno vakcinisanje po prioritetnim grupama, a najkasnije od početka juna svaki gradjanin Nemačke, koji to želi, moći će da dobije termin za vakcinisanje.

Današnja odluka da se odluka o vraćanju nekih osnovnih prava vakcinisanima odloži očito je doneta pod pritiskom pitanja soidarnosti u situaciji kad ne mogu svi koji to žele da se vakcinišu.

Alena Buyx, predsednica Etičkog saveta Nemačke, smatra da dopuštanje vakcinisanima da bez ograničenja idu u restoran, kod frizera, u kupovinu nije problematično, ali ukidanje ograničenja kod socijalnih kontakata na javnim mestima – jeste, i zato što je to teško kontrolisati. Ona smatra da obaveza nošenja maski, kakva danas postoji u Nemačkoj, ne predstavlja neko ograničenje osnovnih ljudskih prava i, dok je na snazi, treba da važi za sve – i za vakcinisane.

Pravni ekspert nemačkog javnog servisa ARD Frank Brojtigam smatra da država može da ograniči osnovna ljudska prava stanovnika samo ako za to postoji ozbiljan razlog. Kod vakcinisanih taj ozbiljan razlog više ne postoji i, ukoliko država bude previše otezala sa odlukom da im prava vrati, stvar će možda pre države rešiti – sudovi, smatra on.

Brojtigam smatra i da je pitanje solidarnosti u ovom slučaju pravno neutemeljeno. Od vakcinisanih se očekuje da se od korišćenja svojih sloboda još neko vreme uzdrže i tako pokažu solidarnost sa još nevakcinisanim. Znači, tumači Brojtigam, iz razloga ravnopravnosti svi smeju podjednako malo, a to se, kako on vidi, teško može pravno braniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com