Nemačka: Polovina Covid pacijenata koji su koristili respirator – preminula

U Nemačkoj je obavljena studija prema kojoj je preminula jedna petina hospitalizovanih bolesnika od Covid-19, i jedna polovina onih kojima je bio potreban respirator.

Studija je obuhvatila oko 10.000 Covid-19 bolesnika u 930 nemačkih bolnica izmedju 27. februara i 19. aprila, preneo je AFP.

Prema rezultatima te studije objavljenim u medicinskom časopisu The Lancet, preminulo je 53% obolelih od Covid-19 kojima je bio neophodan respirator.

Opšta smrtnost od Covid-19 bila je veća medju muškarcima (25%) nego medju ženama (19%).

Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata njih 1.727 je priključeno na respiratore odnosno dvaput više muškaraca nego žena.

Ali, kad je u pitanju smrtnost medju pacijentima priključenim na respirator, u stopi smrtnosti nije bilo razlike izmedju muškaraca i žena.

Pacijenti su prosečno u bolnici ostali 14 dana, odnosno prosečno 12 dana oni kojima nije bio potreban respirator i prosečno 25 dana oni koji su koristili respirator.

Studiju su uradili Naučni institut javnog osiguranja (Wido), Asocijacija intenzivne i urgentno medicine (Divi) i Tehnički univerzitet iz Berlina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com