Nemačke tajne službe: Preti li nestašica i poskupljenje lekova?

Kina je najveći snabdevač sveta sirovinama za farmaceutsku industriju, a Indija, u kojoj se nalazi nekoliko najvećih svetskih proizvodjača genetičkih lekova, oko 70 odsto sirovina nabavlja iz Kine. O restrikcijama izvoza farmaceutskih sirovina i lekova iz Indije, Ekonomske Vesti su već pisale.

Četiri nemačke tajne službe istražile su prave razmere i posledice prekida proizvodnje u Kini po svetsku, a posebno nemačku farmaceutsku industriju, koja je takodje zavisna od kineskih sirovina.

Biznis Insajder je imao uvid u taj izveštaj, koji potpisuju Savezna služba za sigurnost informacione tehnike (BSI), Savezna krimunalistička služba (BKA), Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka (BfV) i Savezna obaveštajna služba (BND).

Zanimljivo da čak četiri nemačke tajne službe ne mogu sa sigurnošću da kažu koje su razmere krize u tom sektoru u Kini. Ali oslanjajući se na činjenicu da su kineska preduzeća prošle godine na tržistu lekova zaradila 150 milijardi evra i da imaju interes da to tržište sačuvaju, nemačke tajne službe ocenjuju da razmere aktuelna krize „verovatno nisu obelodanjene“.

Pošto je zavisnost od kineskih sirovina 80%, ocenjuju te službe, Evropi na srednji rok preti rast cena lekova, na primer: antibiotik Azithromycin već je prošle nedelje u Nemačkoj  poskupeo za 70%!

“Imamo prve indikacije da bi moglo doći do poskupljenja i nedostatka važnih medikamenata. Naročito je, prema pouzdanim obzveštajnin podacima pogođena proizvodnja antibiotika, sredstava protiv bola, lekova protiv dijabetesa (kao što je Metformin) i lekova protiv kardiovaskularnih bolesti”, citira Biznis Insajder taj izveštaj.

“Više je verovatno da će Kina najpre da pokrije svoje potrebe za tim medikamentima i zbog sopstvenih nestašica smanji izvoz”, pišu nemačke tajne službe i ocenjuju da se ni na kratki ni na srednji rok zavisnost od Kine ne može kompenzovati.

“Diverzifikacija tržišta lekova može se sprovesti samo na dugi rok”, navodi se.

“Svest o zavisnosti  zdravstva zapadnih zemalja od kineske proizvodnje lekova u potpunosti je prisutna. U budućnosti bi to stanje stvari Kini moglo da posluži kao indirektno sredstvo pritiska za nametanje sopstvenih interesa”, tako stoji u izveštaju četiri nemačke tajne službe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com