Nemačkom ministru zdravlja biće ograničene nadležnosti u vakcinaciji?

Nemački ministar zdravlja Jens Špan upravo se pred nemačkim parmamentom brani od kritika da je čekajući zajedničke evropske narudžbe vakcina štetio nemačkim zdravstvenim interesima.

Špan je u opširnoj odbrani rekao da je odluka o zajedničkoj evropskoj nabavci vakcina bila ekonomski i politički razumna i od koristi za Nemačku.

Bez zajedničke nabavke, zemlje jake na farmaceutskom tržištu kao Nemačka i Francuska mogle su nešto ranije nabaviti vakcinu ali bi manje moćne evropske zemlje bile ostavljene na cedilu, rekao je ministar.

A to nemačkoj ekonomiji nije u interesu.

Špan je takodje zapitao kritičare da li bi želeli da tu umesto EU uskoči neko drugi: Kina ili Rusija.

Podsećajući Špana na, sa njegove strane još nepotvrdjenu nameru da se kandiduje za nemačkog kancelara, poslanici Alternative za Nemačku su ga pozvali da se distancira od nemačke kancelarke Angele Merkel i počne da ispravlja svoje greške, zaštiti rizične grupe i prekine s beskonačnim lockdown-ima, jer „ima dosta onoga što mu treba oprostiti i spisak raste“.

Špan je inače 2015.godine kritikovao migrantsku politiku Angele Merkel, ali u ovoj aktuelnoj stvari uživa njenu podršku.

Na njegov račun pljušte kritike i iz Brisela jer je, mimo evropskog dogovora o zajedničkoj nabavci, septembra 2020.godine, upravo dok je Nemačka predsedala Evropskom unijom, za Nemačku posebno naručio 30 miliona doza vakcine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com