Nemci odlučili: Posle AstraZeneke Pfizer ili Moderna

Ministri zdravlja Nemačke i nemačkih pokrajina prihvatili su preporuku Stalne komisije za vakcine Nemačke: gradjani mladji od 60 godina, koji su se vakcinisali vakcinom AstraZeneka, revakcinisaće se ili vakcinom Pfizer ili vakcinom Moderna.

Paul Erlih institut, zadužen za vakcine u Nemačkoj, predložio je da se tom vakcinom ne vakcinišu osobe mladje od 60 godina jer su se kod 31 osobe posle vakcinisanja pojavilili ugrušci  krvi u vezi sa trombocitopenijom. Registrovani su i smrtni slučajevi, pogodjene su uglavnom žene.

Vakcina AstraZeneka je vektorska adenovirusna vakcina, kakve su i vakcine Johnson & Johnson i Sputnjik V.

Medju tri vakcine ima i razlike.

Virus vektor ili nosilac genetske informacije koronavirusa kod AstraZeneka vakcine je uzet od šimpanze, kod Sputnjika V je ljudskog porekla.

Kod vakcine Sputnjik V, druga doza nije identična prvoj, drugačiji je virus nosilac.

Nije poznato da je posle vakcinacije vakcinom Sputnjik V registrovana pojava tromboza.

Vakcinacija vakcinom Johnson & Johnson obavlja se samo jednom dozom. U SAD je obustavljena vakcinacija tom vakcinom pošto je registrovano 6 slučajeva krvnih ugrušaka u mozgu, jedan sa smrtnim ishodom. Svi vakcinisani su bile žene.

Kompanija Johnson & Johnson odložila je isporuku svoje vakcine Evropskoj uniji, tako da je u EU odložen početak vakcinacije tom vakcinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com