Nemci postaju nervozni: BioNTech da da licencu drugim proizvodjačima?

U Nemačkoj je dosad od koronavirusa umrlo 30.126 ljudi i stanje se bitno ne popravlja, pa se s velikom verovatnoćom očekuje da sadašnje nemačko zatvaranje bude produženo i posle 10. januara, pa sve do marta.

Predstavnici opozicionih stranaka zato vrše pritisak na nemačku vladu da pritisne nemačkog proizvodjača vakcine BNT162b2, kompaniju BioNTech, kako bi se povećala proizvodnja te vakcine i Nemci vakcinaciju stanovništva do postizanja kolektivnog imuniteta završili pre nego što sad računaju.

Kako prenosi finanzen.net, lider Liberalne partije Kristijan Lindner sugerirao je, u izjavi Bildu, ministru zdravlja Jensu Španu da se razmisli o mogućnosti da BioNTech da licencu za proizvodnju vakcine drugim proizvodjačima.

A političar Levice Ahim Kesler predložio je u izjavi Špiglu da se od kompanije BioNTech zahteva da to uradi.

Špan im je odgovorio u izjavi za „Bayern2-Radio Welt“ da je proizvodnja vakcine veoma zahtevan posao i da se licenca ne može tek tako dati drugom preduzeću.

BioNTech planira da u 2021. godini proizvodnju poveća na 750 miliona doza.

Nemačka je za isporuku u 2021. godini kod BioNTech/Pfizer naručila 136,3 miliona doza. To je dovoljno da se vakciniše 68,2 od ukupno 83 miliona stanovnika. A još se očekuje odobravanja vakcine Moderna , kao i jos dva-tri sledeća kandidata, rekao je Špan.

Špan je poručio da veruje da će do leta svakom gradjaninu Nemačke biti ponudjena vakcina protiv Covid-19, a da bi „za Božić sledeće godine opet sve trebalo da bude normalno“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com