Nemci se pripremaju za vakcinaciju

Veliki interes izazvala je u Nemačkoj vest „Bilda“ da je nemački ministar zdravlja Jens Špan zatražio od 16 pokrajinskih vlada da Ministarstvu zdravlja do 10. novembra dostave adrese na koje će biti isporučena vakcina protiv Covid-19.

Očekuje se 60 centara za vakcinaciju, dobro opremljenih potrebnim aparatima za transport i skladištenje vakcine na temperaturi od minus 20 do minus 70 stepeni, objasnio je ranije Špan, a podseća ARD.

Špan zna nešto što ni najbolje obavešteni nemački mediji ne znaju? Nemci će imati vakcinu još ove godine?

Sve nemačke firme dobile su dozvolu za početak kliničkih ispitivanja svojih vakcina: firma BioNTech u saradnji s američkom kompanijom Pfizer i CureVac.

Danas je šef firme CureVac Franz Verner Has saopštio da ne računa sa tim da će vakcina te firme biti na tržištu do kraja 2020. godine.

„Ne verujem“, rekao je Has a prenosi finanzen.net.

On više računa na prvu polovinu 2021. godine.

Međutim, šef američke kompanije Pfizer Albert Bourla izjavio je da bi do kraja oktobra trebalo da se zna da li je vakcina BioNTech/Pfizer efikasna, a u trećoj nedelji novembra ove dve firme bi trebalo da imaju dovoljno podataka o sigurnosti vakcine.

U trećoj nedelji novembra ističe dvomesečni rok posmatranja dobrovoljca koji je poslednji primio drugu dozu vakcine, a što je kao uslov za odobrenje za upotrebu u hitnim situacijama definisala Američka agencija za hranu i lekove, u svojim nedavno objavljenim novim pravilima, rekao je Bourla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com