Nove Covid mere: Vlada Srbije nam se podsmeva?

Dok nas televizijske stanice slikom i rečju izveštavaju o tome kako se ovog vikenda  usred Beograda, koji je Evropa u kojoj su pred zakonom svi jednaki, krše epidemiološke mere, a upravo doneti preteći Zakon o zdravstvenoj zaštiti stanovništva gazi obema nogama u prisustvu vlasti, Vlada Srbije je cinično baš sad isporučila nove mere, koje će važiti od utorka 24. novembra.

Uzbuđen televizijski performans odlikovanog majora i prebrojavanje privatnih slava još drskijeg ministra ništa ne menja na stvari: narod je odavno shvatio da su pred zakonom svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih. Pa šta košta, neka košta.

Jer stvarno nije isto da li zarazu šire navijači vladinog omiljenog tima i učesnici crkvenih skupova ili slavski gosti nečije ničije tetke. U čemu se oni razlikuju?

Ova vikend-epidemiološka katastrofa u Beogradu posledica je neviđenog kolapsa moderne države u Podgorici i televizijske stanice u regionu su nama u Beogradu slikom priznale mali higijenski napredak.

U Podgorici je mitopolit Amfilohije, upravo preminuo od zarazne bolesti Covid-19, čije se žrtve sahranjuju u metalnim sanducima, ležao u otvorenom kovčegu, a vernici su ga ljubili, ko u lice, ko u ruku, dok je telo patrijarha Irineja, koji se u Podgorici zarazio, izloženo u zatvorenom sanduku s providnim staklenim delom, pa jedan za drugim, vernici ljube sanduk…

Napredak je stvarno drastičan.

Pa zato što je higijenski napredak drastičan od utorka 24. novembra, pa sledećih 10 dana, zabranjena su sva javna okupljanja sa više od 5 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru izuzev u radnim organizacijama, školama, prodavnicama, tržnim centrima gde mora biti obezbeđeno najmanje 4 m2 po osobi.

Od 24. novembra pa sledećih 10 dana, restorani, kafići, barovi, klubovi, kladionice i tržni centri zatvaraju se u 18 sati.

A maske su obavezne u zatvorenom prostoru, a na otvorenom gde se međuljudski odnosi ne mogu izbeći.

U subotu je objavljeno da su u Srbiji tokom prethodna 24 sata potvrdjena 5.774 nova slučaja Covid-19, 28 osoba je preminulo, a 209 se nalazi na respiratorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com