Omikron : zastrašivanje još bez pokrića

Nova varijanta korinavirusa, nazvana omikron, registrovana je u više od 20 država sveta, mediji su pronašli novu histeriju, više od 70 država uvelo je ozbiljna ograničenja u avio-saobraćaju ne samo  prema Južnoafričkoj Republici.

Uvode se obavezni karantini, vlasti pozivaju svoje gradjane da za predstojeće božićne i novogodišnje praznike odustanu od putovanja u inostranstvo.

Generalni direktor kompanije Moderna uzdrmao je berze objavom da ta vakcina verovatno ima slabiju efikasnost u susretu s varijantom omikron, istraživanja o tome koliko je u susretu s omikron efikasan Sputnjik V danas su počela, rezultat će se znati za tri nedelje.

Zasad su masovno oboleli od ove varijante koronavirusa u bolnici  Južnoafričkoj Republici jedini izvor saznanja o simptomima ove bolesti.

Dr Teodora Hadziioanu, sa njujorškog Univerziteta Rokfeler, za Njujork tajms je izjavila da varijanta omikron, prema dosadašnjim saznanjima, ima neobično poreklo.

Kako njenu izjavu prenosi Komersant, ona tvrdi da omikron nije nastao kao posledica serije mutacija pri prenošenju virusa od jednog bolesnog na drugog čoveka, nego se dugo razmnožavao u organizmu čoveka oslabljenog imuniteta, verovatno čoveka inficiranog AIDS – om kakvih je u Juznoafričkoj Republici i Bocvani veoma mnogo.

Tu se varijanta omikron suočila s mnoštvom antitela i naučila se da ih izbegava, rekla je Hadziioanu.

Na sreću, dodala je ona, imuni sistem čoveka se ne oslanja samo na antitela nego i na ćelijski imunitet.

Varijanta omikron bi mogla da bude praćena s dve srećne okolnosti : zasad se veruje da se omikron ne širi brzo nego ekspresno, a da su mu simptomi blaži od prethodne delta varijante. Ukoliko bi se to ispostavilo kao tačno, omikron bi potisnuo težu delta varijantu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com