Panika zbog indijske vakcine: Brazil već kupuje 5 miliona doza

Indija je u nedelju izazvala ogromno iznenadjenje objavom da je za hitnu upotrebu odobrila svoju vakcinu Covaxin a već u ponedeljak je Brazil dolio ulje na vatru objavom da će kupiti 5 miliona doza te vakcine.

Indija i Brazil spadaju medju najmnogoljudnije države na svetu, članice su BRIKS i imaju ogroman broj stanovnika inficiranih s Covid-19. Dakle, obe su ogromno tržište ne samo za vakcinu protiv Covid-19 nego i za promociju farmaceutske i političke superiornosti.

Indijsku vakcinu je proizvela indijska firma Bharat Biotech, ali ta vakcina, tvrde zapadni mediji, nije prošla sve tri propisane faze ispitivanja. U svakom slučaju podaci o rezultatima eksperimentalne primene te vakcine nisu na naučno propisan način objavljeni.

Indijsku vakcinu još nije odobrio brazilski regulator Anvisa, a kako je izvestio Rojters, njen uvoznik će biti udruženje privatnih brazilskih klinika za vakcinaciju. Treća faza kliničkih ispitivanja te vakcine mogla bi da bude obavljena u Brazilu.

Predsednik udruženja privatnih klinika za vakcinaciju Geraldo Barbosa izjavio je, kako prenosi Rojters, da je memorandum o razumevanju s indijskim proizvodjacem već potpisan. Barbosa se od ponedeljka nalazi u Indiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com