Pik epidemije za 7-10 dana, Grci izručili strukturu virusa

U Kini je do sada registrovano 4.547 zaraženih koronavirusom, a 106 ljudi je umrlo od pneumonije izazvane tim virusom.

”Što se tiče pitanja kad će nastupiti pik epidemije, teško je kategorički predskazati. Ipak, mislim da će pik nastupiti u toku nedelju do 10 dana, ali velikog rasta neće biti”, izjavio je šef specijalne komisije eksperata Državne komisije za pitanja zdravlja Čuan Nanšan za agenciju Xinhua a prenosi TASS.

Grčki naučnici, molekularni biolozi sa Atinskog univerziteta, izučili su strukturu genoma novog koronavirusa 2019-nCoV i nisu našli dokaza da je on nastao kao rezultat razmene gena s drugim virusom, kako su ranije pretpostavili kineski naučnici.

Nalaz grčkih naučnika objavljen je u elektronskoj naučnoj biblioteci bioRxiv.

„Naše istraživanje opovrgava hipotezu o tome da je virus 2019-nCoV nastao kao rezultat nedavne rekombinacije. Naime, oko polovine njegovog genoma, uključujući i deo koji kodira šiljke po njegovom omotu zaslužne za njegovo prodiranje u ćelije čoveka, odnosi se na jedinstvenu novu liniju koronavirusa, koji ne liči na druge patogene iz podvrste virusa povezanih sa SARS-om”, navodi se u nalazu grčkih naučnika, a prenosi TASS.

Ranija analiza DNK novoga koronavirusa pokazivala je da je nastao u procesu takozvane rekombinacije virusa RaTG13 koji napada slepe miševe, i do tada nepoznatog koronavirusa.

Rekombinacija je, objašnjava ruski list Vzgljad, termin koji opisuje situaciju kada dva virusa istovremeno napadaju jedan organizam što može dovesti do razmene delovima DNK ili RNK, kao što je slučaj s koronavirusima, koji kodiraju delove njihovog genoma. Kineski naučnici su pretpostavljali da je koronavirus 2019-nCoV počeo da se prenosi sa čoveka na čoveka posle slične razmene genetskog materijala.

One thought on “Pik epidemije za 7-10 dana, Grci izručili strukturu virusa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com