Pošten čovek: Zeman utvrdio da je Češka proizvodila „novičok“

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, ipak, imala pouzdane podatke kad je tvrdila da su istraživanja u okviru projekta „novičok“ krajem 90-tih godina vršena u Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Češkoj i Švedskoj, kao i SAD.

Neke od prozvanih država su oštro demantovale tvrdnje Zaharove, a češki predsednik Miloš Zeman je dao nalog češkoj kontraobaveštajnoj službi da proveri da li se ikad u Češkoj proizvodilo otrovno jedinjenje kakvim su navodno otrovani Sergej i Julija Skripalj.

„Kod nas se proizvodio i skladištio ‘novičok’, iako u maloj količini. Mi znamo gde i kada. Nećemo da budemo licemerni. Ne treba lagati o tome“, rekao je Zeman.

„U novembru prošle godine u naučno- istraživačkom institutu Ministarstva odbrane u gradu Brno bio je testiran nervno-paralitički otrov A-230. Količina je bila veoma mala“, rekao je Zeman za praški TV kanal „Barandov“, a prenose ruski mediji.

Zeman je dodao da je odmah posle testiranja otrov bio uništen, a prema podacima koje je svom predsedniku dostavila češka vojna obaveštajna služba, otrov je pripadao porodici nervno-paralitičkih jedinjenja „novičok“.

„Mi imamo odlično odeljenje za protivhemijsku odbranu, i njemu je neophodno da izučava (otrove) kako bismo im se mogli suprotstaviti“, rekao je Zeman.

Rusi su prezadovoljni: teza da su samo oni mogli da proizvedu „novičok“ otpala je bez svake sumnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com