Prva država koja je utvrdila rasprostranjenost COVID-19 unutar celog stanovništva

Austrija je prva država kontinentalne Evrope, koja je napravila studiju prevalencije COVID-19 i tako utvrdila procenat inficiranih u celom austrijskom stanovništvu, od 0 do 95 godina, na dan 6. april 2020. godine.

Rezultati studije su predstavljeni danas.

SORA_Praesentation_20123_0410

A Ministarstvo nauke Austrije je već naručilo novu studiju prevalencije COVID-19.

Prema danas predstavljenoj studiji, koju su uradili austrijski Institut SORA i Crveni krst testiranjem 1.544 osobe, utvrdjeno je da je udeo inficiranih u stanovništvu starosti od 0 do 95 godina 0,33%.

Ako se taj procenat primeni na ukupni broj stanovnika Austrije, inficirano je 28.500 njenih stanovnika dok je prema zvaničnim podacima potvrdjeno 8.500 slučajeva.

Studiji je, medjutim, prigovoreno na malom uzorku, ali i na velikoj stopi fluktuacije njenih rezultata: naime sa sigurnošću od 95% udeo inficiranih u austrijskom stanovništvu kreće se izmedju 0,12% i 0,76%. Dakle, izmedju 10.200 i 67.400.

Ministarstvo nauke Austrije danas je objavilo da u saradnji sa Institutom SORA, Crvenim krstom i Univerzitetom Beč kreće u novu studiju prevalencije.

Prema tom obaveštenju od 21. do 25. aprila biće širom Austrije testirano 2.800 osoba starih 16 i više godina, izabranih metodom slučajnog uzorka. Oni će biti testirani PCR testom i testom na antitela.

Rezultat će se znati krajem aprila.

U Nemačkoj je austrijska studija izazvala veliko zanimanje. Tamo je grupa istaknutih naučnika iz više naučnih disciplina, zamerila Vladi da u korona-krizi donosi mere zasnovane na vrlo malo relevantnih podataka o bolesti. Zato se rezultati austrijske studije smatraju ozbiljnijom osnovom za odlučivanje.

Gotovo se sa sigurnošću može tvrditi da će Nemci slediti Austrijance. Uostalom, nemačka kancelarka Angela Merkel je neki dan, kad je Austrija objavila plan izlaska iz režima ograničenih socijalnih kontakata, primetila da u aktuelnoj krizi Austrija ide korak ispred Nemačke.

Prema informaciji nemačkih medija, Austrija nije prva uradila studiju prevalencije COVID-19. Bio je to Island, koji je inače testirao 10% svoga stanovništva. Ali Island ima 364.134 stanovnika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com