Prvo skoči: 1 milijarda vakcina od bogatih, koliko je to milijardi u stvari

To je plasirano kao velika vest: 7 najbogatijih država dogovorile su da do kraja sledeće godine poklone milijardu doza vakcina protiv Covid-19 zemljama u razvoju.

Ali, ispostavilo se, na samitu G7 u britanskom Kornvolu, njih sedam je različitim putem i računom stizalo do te milijarde.

Nemačka se setila da su iz pogona na teritoriji EU vakcine sve vreme izvozene u treće zemlje, dok su Velika Britanija i SAD stavljale prepreke izvozu i vakcinisale svoje stanovništvo. I još: EU je tražila da joj se uračunaju obećanja data mehanizmu COVAX.

Britanija je pokušala da objasni da se ne radi o izvozu – uvozu, nego poklonu od milijardu doza vakcina…

Ali, uračunato im je, pa je britanski premijer Boris Džonson, prema navodima Frankfurter algemajne cajtunga, na kraju saopštio da je cilj od milijardu doza ispunjen, računajući i obećanja mehanizmu COVAX.

Velika Britanija je obećala 100 miliona doza, SAD 500 miliona, Nemačka je na COVAX položila još 30 miliona, pa je kancelarka Angela Merkel sve napred navedeno sabrala, oduzela, pomnožila, podelila i – siromašnim zemljama je iz Kornvola poslato 2, 3 milijarde doza vakcine protiv Covid-19. Koliko će da im stigne, to je druga stvar.

Sada je stanje ovakvo: bogate zemlje su vakcinisale jednu trećinu, zemlje sa niskim dohocima 1 odsto svog stanovništva.

COVAX je u februaru objavio indikativnu raspodelu 327,2 miliona doza vakcine do kraja juna 2021. godine.

Sad smo na polovini juna, prema podacima mehanizma COVAX, do korisnika je stiglo 82 miliona doza. A do kraja juna će se taj mehanizam suočiti sa nedostajućih 190 miliona doza!

GAVI alijansa za vakcine veruje da će do početka sledeće godine u 92 zemlje sa niskim dohotkom biti upućeno 1,8 milijarda doza, pa će tako u 91 državi, ne računajući mnogoljudnu Indiju, biti vakcinisano 30 odsto stanovništva!

Sve smo shvatili. Ljubimo ih u račune!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com