Putin masovno vakciniše Ruse, a Amerikance je ubedio da je to štetno

Ugledni američki list Njujork tajms u ogromnom je tekstu optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da decenijama vodi kampanju širenja zdravstvenih dezinformacija koja podriva poverenje u američke zdravstvene institucije i nauku i doprinosi širenju opasnih bolesti.

U tekstu pod naslovom „Putinov dugi rat protiv američke nauke“ tvrdi se da ruski predsednik nije propustio da iskoristi i aktuelnu pandemiju novog koronavirusa u tom svom višedecenijskom ratu.

Deo o navodnom uticaju Putina na uvek aktuelna neslaganja oko potrebe vakcinacije dece je posebno zanimljiv jer se u njemu tvrdi da ruski predsednik u Rusiji snažno lobira za vakcinaciji, a u Americi ne samo da podstiče Amerikance da se ne vakcinišu nego u tome i uspeva:

„Unutar Rusije, gospodin Putin je zagovornik vakcinacije. ‘Uveravam vas da ću se sam vakcinisati na vreme, pre nego što počne sezona gripa’, rekao je on 2016. godine tokom jednog kontakt programa. Tokom sastanka s lekarima u Sankt Peterburgu 2018, koji je prenosila televizija, on je upozorio ruske roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu: ‘Vi dovodite u opasnost živote vlastite dece’.
Držeći da se radi o ‘veoma važnoj stvari’ on je upozorio da bi mogle da budu donete i administrativne mere kako bi se podigla imunizacija dece. Najnoviji slučaj, ruske zdravstvene vlasti su postavile zahteve za strogo poštovanje novih protokola o vakcinaciji dece.

Istovremeno, gospodin Putin vredno radi na tome da Amerikanci vide vakcinaciju kao opasnu a federalne zdravstvene vlasti kao zlonamerne. Opasnost od autizma je redovna tema tih kampanja protiv vakcinisanja. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti je više puta isključio mogućnost da vakcinacije vode do autizma, kao i mnogi naučnici i vodeći novinari. Svejedno, lažna argumentacija je zavladala širena od strane ruskih trolova i medija. Čak, dezinformacija je nastojala da gurne Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na naslovne strane. Godinama, tvitovi potekli iz StPeterburga tvrde da CDC progoni zviždače kako bi sakrila činjenicu da vakcine izazivaju autizam, naročito kod muške afro-američke dece. Medicinski stručnjaci su optužbe opovrgli, ali su one imale odjeka“, piše Njujork tajms.

List tvrdi da su Putinove dezinformacije za posledicu imale pad stope imunizacije dece u SAD i rast malih boginja, bolesti za koju se smatralo da je iskorenjena.

„Virus, posebno kod dece i mladih, može izazvati groznicu i oštećenja mozga. Prošle godine, prema podacima CDC, u SAD smo imali 1.282 nova slučaja, rekord u poslednjim decenijama. Od tog broja bilo je 128 hospitalizacija, medju kojima 61 sa teškim komplikacijama kao što su pneumonija i encefalitis“, piše NYT.

One thought on “Putin masovno vakciniše Ruse, a Amerikance je ubedio da je to štetno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com