Rusija uzvraća udarac: SAD ubile 73 Gruzijaca hemijskim oružjem

Biomedicinska laboratorija nedaleko od gruzijske prestonice Tbilisija, a koju finansiraju Sjedinjene Američke Države, odgovorna je smrt 73 ljudi, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako prenosi Russia Today, Igor Kirilov, komandir ruskog vojnog odeljenja zaduženog za odbranu od radioloških, hemijskih i bioloških oružja, izjavio je da je Richard Lugar Center for Public Health Research laboratorija, prema dostupnim dokumentima, izvršila test „visoko toksičnog hemijskog ili biološkog agensa“ koji je rezultirao smrću 73 ljudi.

„Dokumenta pokazuju mnoge smrtne ishode među pacijentima. I pored smrti 24 ljudi samo u decembru 2015. godine, klinička testiranja su nastavljena uprkos kršenju međunarodnih standarda i želja pacijenata“, izjavio je Kirilov i dodao da je u daljim ispitivanjima život izgubilo još 49 ljudi.

U tom ispitivanju korišćen je lek Sovaldi, pokazuju dokumenta kojoj je ruskoj vojsci dostavio Igor Gjorgazde, bivši gruzijski ministar državne bezbednosti. Sovaldi je lek za tretiranje hepatitisa C.

Kirilov SAD optužuje za praksu testiranja lekova i sprovođenja rizičnih kliničkih ispitivanja nad građanima drugih država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com