Rusija zatražila sednicu Saveta bezbednosti o američkim laboratorijama u Ukrajini

Rusija je zatražila da se danas 11.marta  održi sednica Saveta bezbednosti posvećena „vojno – biološkoj delatnosti“ SAD u Ukrajini, izvestio je na svom Twitter nalogu zamenik ambasadora RF pri Ujedunjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da je došlo u posed dokaza da su 24.februara u američkim bio – laboratorujama u Ukrajini uništavani opasni patogeni zaraznih bolesti, ali ti dokazi nisu objavljeni.

Pravu malu uzbunu izazvalo je svedočenje pred Kongresom  visoke funkcionerka Stejt departmenta Viktorije Nuland da „Ukrajina ima laboratorije za biološka istraživanja“ i  da SAD „rade sa Ukrajincima na tome kako da oni spreče da taj istraživački materijal padne u ruke Rusa“.

Nuland, kako je preneo AFP, nije precizirala o kakvom se materijalu radi, ali je optužila rusku stranu da bi u Ukrajini mogla da upotrebi hemijska ili biološka oružja jer  je „ruska tehnika da druge optužuju za ono što sami planiraju da urade“.

Pentagin je zatim kategorično demantivao da SAD imaju ili upravljaju bilo kakvim hemijskim ili biološkim laboratorijama u Ukrajini.

Od SAD je puno objašnjenje svih vojno bioloških aktivnosti kod kuće i inostranstvu zatražila i Kina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com