Ruska vakcina Sputnjik V i za starije od 60?

Direktor Nacionalnog istraživačkog centra epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej Aleksandar Gincburg rekao je danas da je izvestan broj saradnika tog Centra starosti izmedju 70 i 80 godina vakcinisan vakcinom Sputnjik V protiv Covid-19, koja je registrovana 11. avgusta.

“Njih 10-15, ne manje. Oni su svi čili, zdravi, aktivni, drže predavanja, brinu se o pacijentima, bave se sportom. Vakcinacija nije imala nikakav uticaj na njih”, rekao je Gincburg za RIA Novosti.

On je rekao da je jedan od zadataka postregistracionih ispitivanja, koja će biti obavljena na dobrovoljcima u Moskvi da se ispita dejstvo vakcine na ljudima starijim od 60 godina. Kako je objavljeno juče, vakcinacija Moskovljana počinje 5. septembra.

“I nadam se da će ovo što sam vam sad kazao biti i zvanično potvrđeno i da će vakcina dobiti dozvolu da bude upotrebljena i kod ljudi sa ozbiljnim bagažom godina, odnosno kod onih sa 70, 80 pa, može biti, i kod još viših starosnih kategorija”, rekao je Gincburg.

Da podsetimo, 11. avgusta registrovana vakcina Sputnjik V namenjena je osobama starosti izmedju 18 i 60 godina, dakle nije odobrena za vakcinaciju dece i starijih od 60 godina.

Gincburg je takodje juče rekao da Rusija u prvo vreme neće izvoziti gotovu vakcinu Sputnjik V, jer je nema dovoljno ni za sebe, nego će prodavati tehnologiju za njenu izradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com