Ruža Ćirković : Djoković kao Mihail Kolhaz ili kmet Siman?

Čitali ste Klajstovog Mihaila Kolhaza ili barem Andrićevog kmeta Simana? Novak Djoković očito nije.

STVAR ŠIRE FAMILIJE : Dok je trajao onaj nedostojni rat Djokovića na granicama Australije, uz „prazna puška boj ne bije“ podršku iz Srbije, pitao me je moj sin šta bih ja njemu rekla da je na mestu Novaka Djokovića. „Polazi kući, to bih ti rekla“.

Ali, sem mame, tate i Jelene, Novak Djoković ima i sponzore.

Pravo je čudo da se nijedan od sponzora ni rečju nije objavio već tokom one amaterski vodjene tragikomedije.

Ali, nije trebalo ni sumnjati da hoće.

Kompanija Lakost je povukla nogu i najavila svoj razgovor s teniserom.

Ti se razgovori neće voditi javno kao pred australijskim sudom. Predsednik Srbije na te razgovore neće moći da se samopozove sa  „samo smo radili svoj posao“. A razgovori će biti mnogo uzbudljiviji od dosadnih australijskih pravnih loptanja, pogotovo s obzirom na činjenicu da je duh izašao uz boce i da svi sportisti na svetu  već od jutros žanju ono što je jedan od najboljih medju njima posejao : Frenč Open je sledeći veliki sportski dogadjaj na kome će pristup biti dozvoljen samo vakcinisanim osobama, od tenisera do prodavaca u buticima.

A prema daljim vestima, trogodišnja zabrana ulaska u Australiju povlači za sobom trogodišnji zabranu ulaska u SAD, a to za Djokovića znači i bez US Open!?

STVAR ŠIRE SRBIJE  : Za razliku od sponzora, a zahvaljujući svom predsedniku i svojoj premijerci, „svi gradjani Srbije“ (?) obavešteni su da su baš na vreme stigli na ovu reprizu kosovske bitke u dalekoj Australiji.S podrškom.

Čim je Djokoviću, u pohodu na 10. titulu šampiona Australian Open, prvi put poništena australijska viza premijerka Ana Brnabić je promptno pala sa svojih intelektualnih visina što je predsednika države Aleksandra Vučića probudilo negde usred  90 – tih, ali je predsednik parlamenta  Ivica Dačić ovog puta, srećom, koju godinu zakasnio. S budjenjem.

Ko hoće da pljune na Srbiju, pljune na Djokovića, vrisnula je Brnabić, na šta je bunovni Vučić objavio rat za pravdu i slobodu za onih 7 i kusur milijardi, koji po računici Srdjana Djokovića, nisu Zapad( pa se zato nisu vakcinisali?)

Šta mi njima (Australiji, naime) možemo? Da on (Skot Morison, naime) dolazi u Srbiju, ali ne dolazi☹️☹️☹️, vajkao se Ivica Dačić sa jedne od domaćih televizija.

Inače, rampa. Za Skota. Kod Bubanj potoka.

I uopšte, Australija je sretna koliko je teška, a o Skotu da se i ne govori, što je Srbija samo posmatrač u ODKB, inače bi videla čija baba crnu vunu prede (I meni je moja baba ostavila u nasledje par doskočica).Ovako nam ostaje samo da ih sramotimo podsećanjem na medjunarodno pravo i obećamo im osvetu, ali – samo na finjaka. Hladno serviranu.Zato što smo mi samo takvi – fini.

STVAR VAN PAMETI : „Svi gradjani Srbije“ su voljom Aleksandra Vučića i Ane Brnabić baš na vreme postali direktni učesnici u ovoj drami, pa možda moraju da slede  verziju ovog dogadjaja koju širi predsednik. Ja, medjutim, imam svoju verziju.

Bez sumnje je postojao neki usmeni dogovor da se devetostruki pobednik Novak Djoković prošvercuje na Australian Open, koji bi se i okončao pre okončanja rasprava o tome kako je najbolji teniser sveta uopšte dospeo u Australiju. Vakcinisao se? Nije? Sve pod zaštitom medicinske tajne!

Znate ono kad vam kažu „Vozi Miško“, ali ako te uhvate, ja ću te se prvi odreći!

Šta je krenulo naopako nije pouzdano utvrdjeno, tek preovladjujuće je mišljenje da je konstrukciju  torpedovao sam Djoković prkosnom objavom na Instagramu :Oslobodjen[ od vakcinacije]!

Ali sem romantičnih obaveza prema čuvenom srpskom inatu, on sigurno ima i ni malo romantične obaveze prema sponzorima. Samo tako se može objasniti njegova spremnost da prodje i kroz ponižavajuću proceduru, samo da udje u Australiju. (Pri povratku u Beograd nije izgledalo kao da je vaskrsnuo, pa ne verujem da je i on sam poverovao da je Isus i rešio da strada za svoje stado).

Stranac u Australiju može da udje ukoliko je kompletno vakcinisan ili je vakcinacije oslobodjen zbog neke bolesti.

Osoba, koja je nedavno prebolela Covid-19 može u Australiju da udje sa PCR testom, ali samo ako je državljanin Australije.

Novak Djoković nije državljanin Australije.A stavljeno mu je u izgled da će u Australiju ući pod uslovima koji važe za njene državljane ili je on sam umislio da propis koji važi za sve strance, za njega ne važi.

I baš se, oh how convenient, na vreme  zarazio s Covid-19 i, tako je to kad ti krene, baš na vreme za Australian Open se prebacio sa pozitivne na negativnu stranu.

Nezakonitom konstrukcijom  nije pokušao da se okoristi  samo Djoković nego još jedan broj manje poznatih tenisera i teniskih poslenika, otud moje uverenje da je usmeni dogovor ipak postojao.

Kad je, u epidemiološkim merama Australije posebno nemoralni, dogovor provaljen, Australija je, po kratkom postupku, pokušala da ga se reši i umanji, zašto da ne, političku štetu.

Novak Djoković se poduhvatio da održi u životu dogovor od koga je druga strana odustala i izbori se da iznimno dobije pravo koje mu propisi ne daju. To ga je izložilo mučnoj pravnoj proceduri i suočilo sa štetama, koje se ovog trenutka ne mogu oceniti.

HEROJSKA STVAR : Novak Djoković je planetarno poznat, on je sigurno uzor stotinama hiljada dece širom sveta (lično sam goste iz Japana vodila da samo popiju sok u restoranu Novak), a, iz dobrih razloga kojima ne bih opterećivala ovaj tekst, postao je naš  – heroj.

Prema informacijama koje su javno poznate, Novak Djoković je u poslednje vreme u svakoj zemlji u kojoj je bio gazio propise donete da bi se ograničile posledice Covid-19 epidemije. I u Srbiji. Posebno u Srbiji.

O suvislosti i efikasnosti mere koju je kršio pri ulasku u Australiju možda se može i raspravljati, o neophodnosti mere koju je kršio u Srbiji – nikako.

Kad dobije kijavicu pristojan čovek ne ide ni u komšiluk na kafu, naš heroj i uzor mnoge dece išao je medju ljude svestan da je zaražen opasnim, a često i smrtonosnim virusom Covid-19.

Pošto je objavio da „proglašavamo našu­   epidemiološku situaciju kao izrazito tešku, vanrednu i u skladu s tim pozivam gradjane da aktivno učestvuju u sprečavanju širenja virusa“, vojvodjanski sekretar za zdravlje Zoran Gojković objasnio nam je, pozivajući se na tumačenje neimenovanih pravnika, da ne postoji zakon kojim biste mogli da kaznite osobu kod koje je potvrdjeno da je zaražena virisom Covid-19, a ne poštuje propis o samoizolaciji, dakle širi virus.

Medjutim, u Krivičnom zakoniku u članovima 248.i 249.se navodi sledeće :

„Ko za vreme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama i naredbama kojima se odredjuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti, pa usled toga dodje do prenošenja zarazne bolesti kazniće se zatvorom do tri godine“.

Izadjite na referendum o ustavnim primenama ako ste za „jednakost svih pred zakonom“, tako su vlasti u Srbiji pozivale gradjane. Bilo bi mi lakše kad bih znala da im je „ne“ koje su na tom referendumu dobili od Beogradjana, medju njima i od mojih Zemunaca, od Novosadjana, od mojih Zlatiboraca odgovor na odnos prema toj „jednakosti pred zakonom“ i australijskim i našim, koji su pokazali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com