CAS : Koncentracija trimetazidina kod Valijeve 2 ng/ml

’Sportski arbitražni sud je sinoć na 41 strani objavio detalje antidoping slučaja u vezi sa ruskom klizačice Kamilom Valijevom (15).

U Izveštaju, koji posle jučerašnje drame objavljuju mediji širom sveta, navodi se da je u uzorku klizačice uzetom 25.decembra 2021.godine nadjena mala koncentracija leka trimetazidin od 2 ng/ml.

Ta količina podržava tezu da je zabranjeni lek za lečenje bolesti srca do uzorka klizačice dospeo kontaktom sa dedom, koji je svaki dan dovozi na trening i vraća sa treninga, a izmedju dva treninga često ostaje sa njom.

Radi se o analizi A. Sad se očekuje da tim klizačice zahteva analizu B, koju neki stručnjaci u ovakvim slučajevima smatraju obaveznom. I zato što bi se kod rezultata analize A moglo raditi, po nekima o malo verovatnoj, tehničkoj greški Stokholmske antidoping laboratorije.

U Izveštaju, čije detalje prenosi nemački ARD (Tagesschau), navodi se da su advokati Valijeve na saslušanju predstavili mišljenje medicinskog eksperta Andreja Šolinskog. On je objasnio da se lek trimetazidin dobija samo na recept, da je zabranjen za decu i da kao usputnu reakciju može izazvati vrtoglavicu i poremećaj ravnoteže.

Šolinski smatra da je dospeće leka u organizam kontaminacijom moguće.

Tokom saslušanja je, navodi ARD (Tagesschau), konsultovani stručnjak Eduard Bezuglov naveo rezultate studije o korišćenju trimetazidina kod poljskih sportista. Prema toj studiji, jedno uzimanje doze  trimetazidina od 35 mg pokazivalo je kod doping testa dan kasnije vrednost od 1000 do 9000 ng/ml. Pa bi koncentracija od 2,1 ng/ml svedočila o jednokratnoj upotrebi 5 do 7 dana pre uzimanja uzorka.

Stručnjaci, na koje se poziva ARD, smatraju da bi analiza kose klizačice najpouzdanije posledočila da li se kod nje radi o jednokratnoj ili češćoj upotrebi sportistima zabranjenog leka.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com