Sindikat počeo da objavljuje odlazak lekara poimence

Sindikat doktora medicine Crne Gore je objavio saopštenje sledeće sadržine:

„Crnogorski zdravstveni sistem napustio je specijalista radiologije dr Dragan Vuković, koji je sa suprugom dr Radicom Tomović Vujović, specijalistom anesteziologije, radni odnos zasnovao u Sloveniji“.

U saopštenju, koje prenosi RTV Crne Gore se dodaje da su „dvoje vrhunskih ljekara živjeli kao podstanari i snosili troškove prijevoza na relaciji Podgorica – Cetinje“.

Ranije je Sindikat doktora medicine Crne Gore u pismu crnogorskom premijeru Dušku Markoviću naveo da je u poslednje četiri godine crnogorski zdravstveni sistem napustilo 10 odsto lekara i to uglavnom mladi lekari i stručnjaci srednje generacije.

„Crnogorski ljekari su danas, nakon značajnog povećanja zarada u Srbiji i Rumuniji, zvanično najslabije plaćeni ljekari u Evropi”, naveli su lekari u pismu crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, a preneo je crnogorski Dan.

„Kako sada stvari stoje, situacija u najrazvijenijim državama članicama EU ukazuje da će se ovaj odliv najperspektivnijeg kadra nastaviti. Nedavno je šef Savezne lekarske komore Njemačke Frank Ulrih Montgomeri ocijenio da će u narednih pet do deset godina, Njemačkoj biti potrebno 20% više ljekara nego do sada, a to znači 75.000 novih radnih mjesta za ljekare prvenstveno sa Zapadnog Balkana. Dodatno je Eurostat objavio da je u periodu izmedju 2005. godine i 2016. godine udio ljekara starosti iznad 55 godina porastao sa 27%, na 37% u Evropskoj uniji. Dakle, ljekari u EU su sve stariji, a to tržište rada se otvara sa značajnim mogućnostima za ljekare iz regiona“, navodi se u tom pismu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com