Skupa nada za roditelje: SAD dale dozvolu za lek koji košta 2,1 miliona dolara

Kompanija Novartis dobila je od nadležnih američkih organa (FDA) dozvolu za prodaju u SAD svog leka Zolgensma.

Lečenje se tim lekom sprovodi jednom dozom koja staje više od 2,1 milion dolara. To je najskuplja terapija jednim lekom dosad zabeležena u SAD.

Lek je, piše finanzen.ch, namenjen lečenju dece do dve godine starosti, koja su obolela od teškog genetskog obolenja spinalne mišićne atrofije (SMA). Bolest pogadja delove nervnog sistema, koji kontrolišu rad mišića. U slučaju najgoreg tipa bolesti nazvanog Type 1, mišići ostaju bez svake snage.

Deca obolela od ove bolesti retko dožive dve godine života.

Lek Novartis namenjen je lečenju i najtežih oblika ove bolesti, a cena će se, prema procenama, kretati izmedju 1,5 i 5 miliona dolara.

U okviru jednokratne genske terapije Zolgensma bebama se ubacuje funkcionalna verzija jednog važnog gena, pišu švajcarski mediji.

Predstavnici kompanije Novartis su, tokom telefonske konferencije za štampu, tvrdili da je cena njihovog leka koji leči jednom dozom, za 50 niža od troškova lečenja iste bolesti bilo kojom drugom dosad poznatom metodom.

Kompanija tvrdi da je pripremila modele finansiranja, koji bi trebalo da pomognu roditeljima, a u okviru toga je i mogućnost plaćanja na rok duži od pet godina.

Berza je već reagovala na ovu vest: vrednost akcije kompanije Novartis raste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com