Slučaj Djoković : Australija proverava još dva tenisera i tima

Vlasti u Australiji proveravaju dokumentaciju o medicinskom izuzeću još dvojice tenisera odnosno timova, koji su stigli radi učešća na teniskom turniru Australian Open, izjavila je australijska ministarka unutrašnjih poslova a prenosi The Telegraph.

Nije objavljeno o kojim se teniserima radi.

Novak Djoković, najbolji teniser sveta, nalazi se u hotelu za nelegalne imigrante na australijskoj granici. Njemu je poništena viza za ulazak u Australiju i zaprećeno deportacijom jer, po tvrdnji Federalne pogranične službe te zemlje, nije predočio dokaze za medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv Covid-19, koja je uslov za ulazak u tu zemlju. Advokati Novaka Djokovića podneli su žalbu na tu odluku. O žalbi će biti odlučivano u ponedeljak.

Ministarka unutrašnjih poslova Australije je saopštila da Djoković nije uhapšen i da je slobodan da u svakom trenutku napusti Australiju.

Djoković je aplicirao za učešće na Australian Open, turniru na kome je dosad pobedio 9 puta.Ovogodišnji nagradni fond je 71,5 milion dolara.

Koliko je dosad poznato :od dve lekarske komisije organizatora tog turnira dobio je medicinsko izuzeće od obaveze da bude kompletno vakcinisan protiv Covid-19 jer je dao dokaze da je preležao Covid-19. Strani mediji primećuju da Djoković u poslednjih 6 meseci nije obavestio javnost da je zaražen.

Medjutim,  dokaz o preležanom Covid-19 u poslednjih 6 meseci dovoljan je uslov za učešće na Australian Open, ali nije dovoljan uslov za ulazak u Australiju.

Državljani Australije u tu zemlju mogu da udju nevakcinisani, pod uslovom da su u poslednjih 6 meseci preležali Covid-19 i imali negativan PCR test. Pa i teniseri sa australijskim državljanstvom. Stranci, pa ni teniseri sa stranim državljanstvom, ne mogu!

Ministarstvo zdravlja Australije je objavilo da je u novembru 2021.godine na tu činjenicu dvaput upozorilo Teniski savez Australije.

Zašto nije i da li nije o tome obavešten tim Novaka Djokovića, još nije razjašnjeno.

Prema navodima medija, ceo tim Novaka Djokovića uredno je vakcinisan protiv Covid-19.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com