Slučaj Kamila Valijeva : Hoće li Rusija prokockati svako poverenje? !

Zvanična sportska i politička Rusija drži se povodom otkrića dopinga kod 15-godišnje klizačice Kamile Valijeve tako da rizikuje da i oni, ne baš mnogobrojni, koji joj na medjunarodnoj sceni drže stranu –  moraju sada ozbiljno da se zamisle.

Prvo, niko iz Rusije nije jasno i glasno  demantovao nalaz da je ruska šampionka koristila zabranjeni lek za vreme Šampionata Rusije održanog u decembru u Sankt Peterburgu.A to je ključno pitanje. Znači li to da u Rusiji odobravaju da se 15-godišnjem detetu daju zabranjena sredstva?Radi postizanja leptir – rezultata?

Drugo, iz Rusije nam, umesto uverljivog demantuja, emituju poruku da će pravnom gimnastikom, zasnovanom na činjenici da se radi o 15-godišnjem detetu, pokušati da dokažu da Kamili Valijevoj pravila ne mogu ništa, jer za 15-godišnjake ne važe – ni u slučaju dopinga njeno se ime ne sme objaviti, niti se ona može diskvalifikivati?!

Čak ako pravna gimnastika i uspe, i dalje ćemo želeti da znamo da li su detetu davali zabranjeni lek?

Da podsetimo, zbog učenica klizačke škole Eteri Tutberidze pravila su već menjana posle Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji (Vidi :Neka visi Alina Zagitova).

Klizačicama mladjim od 15 godina zabranjeno je učešće na seniorskim takmičenjima. Ukoliko je tačno da mladjima od 16 godina pravila ne mogu ništa, ni u slučaju dopinga, onda su svi sportisti stariji od 16 godina unapred oštećeni, prosto neravnopravni. Deviza „nek pobedi bolji“, grubo je ismejana.

Treće, u ruskim medijima se najpre tvrdilo da lek trimetazidin uopšte ne utiče na sportske rezultate, pa da se radilo o minimalnim količinama, pa da postoji dozvoljeno sredstvo kojim se postižu isti efekti(???) , pa najzad sport.ru piše da „trimetazidin normalizuje energetski metabolizam ćelija, čime pomaže srcu da savlada fizičke napore“, dakle ipak pomaže. Ali pomaže – ne pomaže, o tome je Olimpijski komitet Rusije trebalo da se spori pre no što je lek sportistima  2014/2015. zabranjen.

Četvrto, uzorak urina za testiranje, u kome je otkriven trimetazidin, Valijeva je dala 25.decembra.Za to otkriće saznali smo tek pošto su  ruski klizači  u ponedeljak 8.februara 2022.osvojili zlatnu medalju u timskom takmičenju.

Povodom ovih terminskih činjenica predsednica Saveta Federacije RF Valentina Matvijenko saopštila je da su prste, po njenoj oceni, očigledno umešale strane specijalne  službe. Pa? I dalje bez ruskog odgovora ostaje ključno pitanje : da li je  detetu davano zabranjeno sredstvo i da li to sportske i političke vlasti u Moskvi odobravaju.

Peto, u celoj priči pominje se samo ime 15 – godišnje Kamile Valijeve. Nijedan zvanični predstavnik sportske i političke Rusije nije se isprsio da na sebe preuzme odgovornost i sa tim vezane udarce. Uključujući medijski. Čak je i Dmitrij Peskov, pres sekretar predsednika Rusije, poručio da Kremlj podržava Kamilu Valjijevu i „Pozivamo sve da je podrže“. U čemu?

Nije se oglasila ni poverenica za zaštitu prava dece Rusije. A klizačka škola Eteri Tutberidze interesantna je i inače. Glavna joj je karakteristika da 13-godišnje, 14-godišnje, 15-godišnje devojčice izbacuje  u orbitu brzo i visoko( Muški u istoruju : Aleksandra Trusova) , odakle one grubo padaju u klizački zaborav još brže. I sve zato da bi stabilno i čvrsto na samom vrhu ostala samo  jedna jedina i nepobediva Eteri Tutberidze.Koju je, što celu stvar ni malo ne olakšava, odlikivao Kremlj.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com