Smešna strana države: U zatvor zbog šale, ne i zbog širenja zaraze

Da ne poveruješ: država Srbija se snishodljivo odnosi prema državljanima koji stižu u zemlju iz žarišta krize i krše nejasne i protivrečne propise o samoizolaciji/izolaciji, a policijskim časom preti gradjanima koji krše njene preporuke i u zatvor stavlja osobu koja se našalila da je bila u kontaktu sa koronavirusom.

Premijerka kaže da je nezgodno da se zatvorom kazni osoba koja je stigla iz rizičnog područja i prekršila samoizolaciju, a nije nezgodno da na 48 sati uhapsi osobu koja je okolinu zastrašivala izmišljenom pričom o koronavirusu. Od koje je osobe rizik širenja opasne bolesti veći?

Pri tome nas Vlada Srbije ne obaveštava koliko osoba ima u samoizolaciji i kako ih kontroliše?

Takodje ne znamo gde je država organizovala 28-dnevni karantin za osobe koje dolaze iz žarišta krize? A to moramo da znamo da bismo uopšte verovali u ozbiljnost tog karantina.

I najzad, država je gradjane danima ubedjivala da razloga za paniku nema i da ne kupuju rezerve hrane, jer hrane ima dovoljno, a onda je iznenada uvela vanredno stanje i deo stanovništva, pod stalnom pretnjom i drugim neprimerenim porukama, poziva da ne mrda  iz kuće.

Da najviše funkcionere ne podsećamo na poruke tipa „ko boga vas molim, živite svoj život“ i snishodljive poruke da mi ništa nećemo otkazivati niti granice za bilo koga zatvarati.

Malo više konzistentnosti, a manje političke parade, molim!

I najzad, ovo je za gradjane opasno i prioritetno zdravstveno, a ne političko pitanje. Ankete, recimo u Britaniji čijeg inovativnog premijera, kako vidimo, dobrano oponašamo, pokazuju da se ljudi sigurnije osećaju i sa više poverenja odnose ako im se obraćaju medicinski stručnjaci, a ne političari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com