Smrtnost trudnica i beba ne smanjuje se od 2015.godine

Pozivajući se na najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija, Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da od 2015.godine stagnira proces smanjenja smrtnosti kod trudnica, porodilja i beba, a Covid 19, rastuće siromaštvo i humanitarne krize stvar su još pogoršali dodatnim pritiskom na vec preopterećeni zdravstveni sistem.

Svake godine 4, 5 miliona žena i beba umire tokom trudnoće, porodjaja ili prvih dana po rodjenju, iz razloga koji su se u većini slučajeva mogli otkloniti prevencijom ili odgovarajućom negom.

U izveštaju „Improving maternal and newborn health and survival and reducing stillbirth“ navodi se da godišnje umire 290 000 trudnica i porodilja, 1,9 miliona beba posle 28 nedelje trudnoće i 2,3 miliona, novorodjenčadi tokom prvih meseci života.

Analiza Svetske zdravstvene organizacije pokazala je da je posle 2018.godine samo 1 od deset posmatranih država (od ukupno više od 100) imala dovoljno sredstava da sprovede u delo svoje aktuele planove na poboljsanju zdravlja trudnica, porodilja i beba.

U okviru analize posledica CoviD-19, jedna četvrtina posmatranih država  je izvestila da je imala  stalne poremećaje u zdravstvenoj nezi tokom trudnoće i u postporodjajnom periodu, kao i kod pružanja zdravstvenih usluga bolesnoj deci.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com