Spekulacije o sudbini skandaloznog kineskog genetičara: Smrtna kazna?

Od kongresa genetičara u Hongkongu u javnosti se nije pojavio kineski biofizičar He Jiankui, koji je svet skandalizovao objavom rodjenja prvih genetski modifikovanih beba.

Sad zapadni mediji mediji spekulišu da se He Jiankui nalazi u kućnom pritvoru, a The Daily Telegraph tvrdi da bi skandalozni genetičar mogao da dobije i smrtnu kaznu.

Sem tvrdnji da Kina spada medju države sa najvećim brojem izvršenih smrtnih kazni (mada najčešće izrečenih za krivična dela ubistva), zapadni mediji ne navode druge dokaze o tako ozbiljnoj kazni, koja preti genetičaru.

Više njegovih zapadnih kolega je potvrdilo da su sa njim kontaktirali. Tako da se spekuliše da je on, s porodicom, u kampusu svog Southern University of Science and Technology u Šenženu, da mu je ograničeno kretanje, ali ne i kontakti.

Ruska državna televizija sa lica mesta javlja da se protiv skandaloznog naučnika vodi proces i da istraga traži finansijera genetskog eksperimenta, koji je naučnika učinio planetarno poznatim. S tim u vezi se kontrolišu svi projekti na Univerzitetu počev od 2013. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com