Srbija će proizvoditi vakcinu Sputnjik V?

Postoji mogućnost da se u Srbiji proizvodi vakcina protiv Covid-19 Sputnjik V koju je razvio Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej, objavljeno je danas na sajtu Vlade Srbije.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović posetio je danas najvećeg ruskog proizvodjača te vakcine organizaciju „Generium“ čiji generalni direktor Danil Taljanski je, prema rečima Popovića, potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologije i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa u Srbiji.

Sa organizacijom „Generium“ potpisan je protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ Vera Stoiljković rekla je da je taj Institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

„Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznati. Uverena sam u to da bi Institut Torlak, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima, mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine“, rekla je Stoiljković.

U narednim danima će ruski stručnjaci posetiti Srbiju i Institut „Torlak“ kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ova institucija.

2 thoughts on “Srbija će proizvoditi vakcinu Sputnjik V?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com