Šta je rekao Mas: Da li je Nemačka pružila dokaze da je Navaljni otrovan otrovom „novičok“

Nemačka je sa najvišeg mesta optužila rusku državu da je samo ona mogla da otruje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog otrovom novičok. Pri tome se pozvala na rezultate analize kože, krvi i urina Navaljnog. Analizu je, saopšteno je, uradila specijalna laboratorija Bundesvera.

Od Rusije je Nemačka ultimativno zahtevala objašnjenje. Zahtev, medjutim, zvuči kao zahtev Rusiji da prizna.

Državno tužilaštvo Rusije uputilo je 27. avgusta Ministarstvu pravde Nemačke, pozivajući se na medjunarodnu pravnu pomoć, zahtev da mu budu dostavljeni dokazi koje Nemačka tvrdi da ima da je Navaljni otrovan, odnosno uzorci kože, krvi i urina u kojima je prisustvo otrova utvrdjeno, kako bi uzorci bili uporedjeni sa uzorcima koje poseduju lekari bolnice u Omsku, u kojoj je Navaljni dva dana lečen. Bolnica iz Omska ostaje pri tvrdnji da u uzorcima kože, krvi i urina Navaljnog otrov nije našla. A ni u uzorcima kože lekara koji su ga lečili, bez posebnih mera bezbednosti.

Državno tužilaštvo Rusije traži i informaciju o tome kojim lekovima je Navaljni u berlinskoj bolnici Charite lečen.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je danas Nemačku da ometa istragu slučaja Navaljni jer tražene dokaze, kanalima medjunarodne pravne pomoći, nije dostavila.

Danas je na tu optužbu za ARD odgovorio ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas.

Na pitanje da li je Nemačka odgovorila na zahtev Državnog tužilaštva Rusija, Hajko Mas je, prema onome što je objavljeno na sajtu ARD, rekao: “I to smo, kad smo prošle nedelje razgovarali sa ruskim ambasadorom, na njegovo pitanje rekli”, odgovorio je Hajko Mas.

“I nema razloga da se sa time ne saglasimo”, dodao je on.

Dakle, Mas je rekao da je data saglasnost da se traženi dokazi pošalju Državnom tužilaštvu Rusije, ali nije rekao da su i poslati.

Prema citatu, koji objavljuje RIA Novosti, Hajko Mas je rekao da Nemačka može da preda Rusiji informacije o Navaljnom, ali „u tom slučaju stižu sve novi podaci“.

Gospodina Navaljnog nastavljaju da leče, „proverava se koliko je otrova ostalo u njegovom telu ili se on već izvlači“. Pitanje slanja podataka, citira Masa RIA Novosti, mora se još razjasniti s medicinskim radnicima berlinske klinike Charite gde se leči gospodin Navaljni.

Mas je još rekao da kao rezultat ispitivanja postoje lični podaci koji ne mogu biti predati bez saglasnosti vlasnika!

Večeras se ovom temom bavila emisija Ane Vil takodje na ARD.

Dokazi da je Navaljni otrovan ni u toj čuvenoj emisiju nisu predstavljeni. Ni dokaz da iza tog trovanja stoji ruska država.

Poznati nemački političari Volfgang Išinger, Jirgen Tritin, Norbert Retgen su tražili da se Rusiji odgovori oštro, jedinim jezikom koji Vladimir Putin razume, a Retgen, koji se kandiduje za novog predsednika sada vladajuće CDU je rekao da se doduše ne razume u hemijske otrove, ali da je Navaljni po svemu sudeći otrovan.

Na jednu od najhvaljenijih zapadnih vrednosti, da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, zalagala se odlučno jedino Sevim Dagdelen iz stranke Levica (Die Linke).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com