Šta se dešava u Tutinu?

Pošto su gradjani Srbije odgledali jučerašnji Covid-19 performans u Novom Pazaru odakle su nam najviši predstavnici Vlade Srbije poručili prvo, da je sad sve pod kontrolom, drugo, da je bolnica u Novom Pazaru najbolje opremljena u Srbiji, jutros su gradjani šokirani tekstom iz Tutina objavljenim u Večernjim novostima.

Tekst su preneli i drugi mediji.

U njemu se navodi da su u toku tri dana u tamošnjoj porodici Suljević umrli otac, majka i kćer, dok su dva sina veoma kritično.

Nisu umrli u bolnici i zato njihova imena nisu ušla u Covid-19 bazu, citiraju Novosti diktora Mitka Eminovića.

“Ne znamo koliko je obolelih. Respiratore u Tutinu nemamo. Imamo samo kovid ambulantu u kojoj radimo samo rentgen, laboratorijsku dijagnostiku i serološke testove. Ne radimo PCR testove, pa ne možemo da utvrdimo da li su naši pacijenti zaraženi kovidom, jer serološki testovi su kod obolelih najčešće negativni. Zato te ljude tretiramo kao negativne i šaljemo ih u kućnu izolaciju”, rekao je za Novosti Eminović.

Tekst je ekstremno uznemirujući.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je izjavio da je „situacija u Tutinu u vezi sa epidemijom složena JER SU OBOLELI UGLAVNOM STARIJI GRADJANI” (prim.aut). On je rekao da su oni pod kontrolom i da će deo tih bolesnika biti u ponedeljak ili utorak prebačen u Opštu bolnicu Novi Pazar.

Što se, uglavnom starijih gradjana tiče, Tutin ima stanovništvo medju najmlađim, a možda i najmladje u Srbiji.

Prema popisu iz 2011. godine, Tutin je imao 31.155 stanovnika prosečne starosti 31,1 godinu.

Do 14 godina bilo je staro 8.195 stanovnika, dok je 65 i više godina imalo 3.728 stanovnika. U Srbiji je taj odnos bio 1.025.278 stanovnika do 14 godina, a 1.250.316 stanovnika sa 65 i više godina.

U medjuvremenu, prirodni priraštaj u Srbiji kao celini je negativan, u Tutinu pozitivan (recimo 2017. godine 14,5)

Zašto je onda broj obolelih u Tutinu u odnosu na broj stanovnika najveći u Srbiji, ako mlado stanovništvo ovu strašnu bolest prolazi bez simptoma.

I kako da u kontekstu Tutina gledamo na pozive jednog člana Kriznog štaba: ako treba da se razbolite, najbolje – sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com